Pert vesztett a kínai klón ellen a Daimler

Vágólapra másolva!
Hiába indított Görögországban bírósági pert a smart fortwo-klónt forgalmazó kínai China Motors ellen a Daimler, a műszaki alapok eltérése miatt elbukott.
Vágólapra másolva!

Hagyományosan nem mernek kimozdulni másolataikkal Kínából a helyi gyártók, ezzel a lépéssel ugyanis azonnal perek zúdulnának a nyakukba. Még ezt is bevállalta a kínai Shuanghuan Automobile, illetve importőre, a China Motors, amely Noble nevű smart fortwo-klónját több európai országban is piacra akarja dobni, az anyacég Daimler már a szándékra is azonnal kereseteket nyújtott be a forgalmazás ellen az érintett piacokon.

Egyszerű, egyértelmű döntésnek tűnhet az értékesítés megtiltása, de mégsem az: Görögországban például elbukott a Daimler, a pireuszi bíróság ítéletében kimondta, hogy "egy tájékozott vásárló semmi esetre sem keveri össze a Noble-t a smarttal".

Elhangzott az indoklásban, hogy autóvásárlás esetén a külső mellett legalább annyira meghatározóak a műszaki alapok és a motorok, helyt adva ezzel a kínaiak érvelésének, hogy az autó műszakilag annyira eltér a smarttól, hogy nem lehet másolatnak nevezni. Emlékeztetett az ázsiai gyár arra, hogy modellje három méter hosszú az eredeti smart 2,5 méterével szemben, két extra ülés van vele, valamint motorját is előre építették.



A bíróságot nem hatotta meg, hogy a kínaiak szinte egy az egyben lemásolták a smart formáját

Érdekes módon a bíróság lesöpörte az asztalról a Daimler külső hasonlóságot illető, szerzői jogok megsértésére hivatkozó kifogásait is, az ítélet szerint a közel egyforma megjelenés abból fakad, hogy mindkét modell a kisautó-kategóriába tartozik. Vagyis Görögországban a kínaiak addig nyugodtan forgalmazhatnak másolatokat, amíg a műszaki részletek eltérnek az eredeti modelltől, a Noble az év második felében kerül a helyi piacra.