Alkoholmérgezettek és őrült száguldók

Vágólapra másolva!
A halálos alkoholmérgezés közelében is beülnek egyesek az autóba, vagy felszállnak a kerékpárjukra. Vannak ellenben, akik józanul, mégis ész vagy jogosítvány nélkül száguldoznak az útjainkon. Összegyűjtöttük a magyarországi szabálysértési legeket a 261 km/órás gyorshajtástól a tízmilliós bírságig.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Lakott területen belül teherautót is mértek már be 126 kilométer/órás sebességgel (képünk illusztráció)


"Ez egy őrült" - kiáltanak fel sokan vezetés közben, amikor valaki szédületes sebességgel húz el mellettük, egyértelműen balesetveszélyt okozva. A csontrészeg sofőrök az utakon talán kevésbé tűnnek fel, de legalább annyira veszélyeztetik a többieket. Sajnos mindkét esetben bőven vannak adatok szélsőséges szabálysértőkre, ezért megkerestük a tizenkilenc megyei rendőrkapitányságot.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az adott megyében lakott területen belül és kívül mekkora sebességgel száguldott a leggyorsabb autós és motoros, mennyi volt a véralkoholszintje a legrészegebb autósnak és kerékpárosnak, hány éves gyerekek vezettek jogosítvány nélkül, kinek volt a legrégebben lejárt jogsija, és mi volt a legnagyobb bírság, amit a helyi rendőrök kiszabtak a renitensekre.

A legrészegebb autósok

Döbbenetes számokat kaptunk a rendőrkapitányságoktól, amikor azt kértük: közöljék a megyéjükben részegen nyakon csípett sofőrök és kerékpárosok véralkoholszintjét. Hogy valójában mit is jelentenek ezek a számok, és milyen szintű alkoholfogyasztás miként hat az emberi szervezetre, arról az [origo] dietetikusát kérdeztük (erről bővebben keretes írásunkban). Ami a lényeg, a legtöbb megyében szondáztattak már olyanokat, akiknek a véralkoholszintje 4,1 és 4,7 ezrelék között volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alkoholmérgezett állapotban vezettek autót.

Aki azt hiszi, hogy jellemzően a húsvétkor bepálinkázott és a szomszéd faluba hazafelé tartók akadtak csak fenn a rendőrségi rostán, azok tévednek, a legdurvább sztorik a hétköznap munkájukat végző sofőrökről jöttek. Bakonyszentivánon (Veszprém megye) egy ötvenéves, mezőgazdasági vontatót vezető férfi okozott balesetet, akinek vérmintájában 4,49 és 4,73 ezrelék közötti alkoholkoncentrációt állapított meg a rendőrségi vizsgálat.

Forrás: MTI

A szélsőséges szabálysértők ellenére tovább csökkent 2009 első három hónapjában a sérüléses balesetek száma. A rendőrök szerint ez - részben - a saját munkájuk eredménye (képünk illusztráció)


Egy kéthete alkalmazásban álló bolgár kamionos Belgiumból hazafelé tartott, de annyira részeg volt, hogy a Kecskemét-Békéscsaba utat az átlagos másfél óra helyett nyolc óra alatt tette meg. A békési megyeszékhelyet Gyula felé elhagyva betért egy barkácsáruház parkolójába, de még mindig annyira kábult volt, hogy lépésben haladva is összetörte az áruház mellé lepakolt árukészletet. Csak feltételezni lehet, hogy miközben Bács-Kiskun és Békés megyében autózott csaknem egy napon át, folyamatosan ivott, mert nem bírt kijózanodni. A balesetkor 4,1-4,3 ezrelék alkoholkoncentráció volt a vérében.

A legrészegebb kerékpárosok

Sokkal kevesebb adattal rendelkeznek a bódult állapotukban igazoltatott kerékpárosokról a megyei kapitányságoknak. A statisztikák szerint itt is több esetben meghaladta a rendőrök által igazoltatott bringások véralkoholszintje a 4 ezreléket. Ilyen állapotban egy kétkerekűt sokkal nehezebb és sokkal önveszélyesebb a közúton irányítani, mint egy autót, amit igazolnak is tragédiák. Szabolcs megyéből például a következő választ kaptuk: "4,2 ezrelék volt a vérében. Ezt a boncolás állapította meg, a kerékpárost ugyanis halálra gázolta egy kamion."

A halálos alkoholmérgezés közelében

Vajon mit jelent a valóságban az, hogy valaki például 4,3 ezrelékes véralkoholszinttel vezet? Milyen hatással van ez a szervezetére? Mire képes egy ennyire lerészegedett ember és mire nem? Megkérdeztük erről az [origo] dietetikusát, Nógrádi Katalint.

- 0,5 ezrelék véralkoholszint elvileg a felső határa a normális, vezetéskor szükséges relflexidőnek. Efölött hosszabbodik a reakcióidő, csökken a mozdulatok összehangolási ideje. Erre mondjuk azt, hogy spicces.

- 0,5-1,5 ezrelék véralkoholszint között már veszélyessé válik a vezetés, megemelkedik a vérnyomás, miközben erősödik a magabiztosság érzete, sokaknál élénkebbé válik a beszéd, hevesebbé a mozdulatok. Ebben a helyzetben ittasnak nevezhetjük az embert.

- 1,5-2,5 ezrelék véralkoholszint esetén egyesek erőszakosan viselkednek, ugyanakkor nem tudnak már megállni egyenesen, imbolyognak. Vérnyomáscsökkenés és hányás is jelentkezhet, az önkontroll minimális. Az ilyen mennyiségű alkoholt fogyasztott ember - akit már részegnek hívhatunk - úgy érzi, hogy mindenre képes.

- 2,5-3,5 ezrelék véralkoholszint esetén álmosság lép fel, egyesek el is aludhatnak, azt követően nehezen ébreszthetőek. Alig megy a beszéd, ilyenkor már semmit nem tud rendesen elvégezni az ember. Természetesen egyénfüggő az alkohol felszívódása és lebontása, hogy kire miként hat szesz, de a dietetikus szerint ez már az alkoholmérgezés szakasza. Efölött szerinte már nem különíthetők el teljesen egymástól a kategóriák és a tünetek, az emberek szervezetétől függ a reakció.

- 3,5-4,5 ezrelék véralkoholszint között sokaknál eszméletvesztés léphet fel, az ember nem reagál az ingerekre.

- 4,5-5 ezrelék véralkoholszint között, vagy afelett elvileg halálos alkoholmérgezésről beszélünk. A dietetikus szerint tízezerből egy ember lehet, aki ennyi alkohollal a szervezetében nem veszíti el az eszméletét, és nem esik kómába. Szerinte könnyen lehet, hogy akiket 4,5 ezrelék körüli véralkoholszinttel kapcsoltak le a rendőrök, azoknak az állapota később súlyosabbá vált.