Hivatalos képeken az új Jaguar XJ

Vágólapra másolva!
Londonban, egy privát rendezvényen leplezi le a Jaguar csütörtök este az új XJ-t. Az új luxusautó teljesen átalakult elődjéhez képest.
Vágólapra másolva!

Korábban sokat kritizálták a Jaguart amiatt, hogy az XJ formaterve elavult, úgyhogy utódként egy igazán modern, a luxusmárkák méltó ellenfelének tekinthető modellt képzelt el a brit márka. Ian Callumra várt a feladat, hogy megalkossa azt a limuzint, amellyel piacot hódíthat a Jaguar a luxus szegmensben. A dizájner ezt csak radikális formai átalakításokkal tudta megoldani.

Az új XJ teljes szakítást jelent az eddigi irányvonallal, bizonyos stílusjegyek 1968 óta mindig visszaköszöntek a zászlóshajóról, ennek a gyakorlatnak azonban most vége. Front részét nézve az új XJ közel áll az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált XF-hez, hátuljával viszont jóval bátrabb volt Callum.

Hátsó lámpáival az új XJ még csak össze sem hasonlítható német riválisaival, a vonalvezetés inkább olaszosabb, a Lancia Thesis ugorhat be róla. Callum hosszan elnyújtotta a kupés tetővonalat, kényelmes hátsó lábteret és nagy csomagtartót kialakítva ezzel, így viszont kicsit aránytalannak tűnik a hátsó túlnyúlás.

Forrás: [origo]

Nem opciós extra, hanem a szériafelszereltség része lesz a sajtófotókon látható széles hátsó szélvédő, amely egyben C oszlopként is megállja a helyét, minimális fém szolgál kiegészítő merevítésként.

A Jaguar csütörtök este leplezi le az új, térhálós alumínium vázra épülő limuzint, méghozzá Jay Leno segítségével. Egyelőre nincs hír a motorpalettáról, de nagyon valószínű, hogy szerepel majd a kínálatban az új háromliteres, V6-os dízel, illetve az 510 lóerős, ötliteres kompresszoros V8-as blokk. Konnektoros hibrid érkezése is elképzelhető egy évvel a hagyományos modellek után, ezzel kapcsolatban azonban meg kell várni az este negyed 10-kor kezdődő prezentációt.

Forrás: [origo]