Gyalogoskikerülő rendszert fejleszt a Mercedes

Vágólapra másolva!
Olyan rendszeren dolgozik a Mercedes, amely a figyelmetlenül úttestre lépő gyalogosokat vészhelyzetben automatikusan kikerülné.
Vágólapra másolva!

Régóta élen jár a Mercedes biztonságtechnikai fejlesztésekben, Stuttgartban most egy gyalogosvédő rendszeren dolgoznak. Vészhelyzet, vagyis figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogos esetén az újdonság automatikusan vészfékezne, ráadásul arra is képes lenne, hogy ha ezzel nem okoz újabb vészhelyzetet, automatikusan ki is kerülje a járókelőt.

A kikerülő manővert végrehajtó rendszer egy olyan többképű kamera adataiból dolgozik, amely folyamatosan figyeli a jármű előtti harminc méter hosszú és nyolc méter széles területet. Ekkora adathalmaz a kutatók szerint elegendő ahhoz, hogy a számítógép nagy pontossággal meghatározza különböző objektumok mozgási irányát, felismerje a potenciálisan veszélyesen közelítő gyalogosokat és felkészüljön az ütközés elhárítására.

Második lépésben a rendszer elemzi, hogy automatikus vészfékezéssel megelőzhető-e a vészhelyzet, amennyiben igen, a járművet álló helyzetig lassítja. Ha a távolság az autó és a gyalogos között túl kicsi, a rendszer a másodperc törtrésze alatt elemzi a környezetet és a biztonságos irányba kikerülő manővert hajt végre a kormányzás feletti irányítás teljes átvételével.

Már dolgozik a rendszer az első prototípusokban, arra azonban a kutatók szerint még legalább egy járműgenerációt várni kell, hogy szériagyártású modellekben is feltűnjön.