Elektromos miniautó-terv a Lotustól

Vágólapra másolva!
Egy brit autós magazin kérésére a Lotus mérnökei terveztek egy Smart méretű miniautót.
Vágólapra másolva!

A brit sportautó-készítő egy 37 kW-os elektromos motort szán napelemekkel is ellátott minijébe. A motort nagyrészt egy padló alatt elhelyezett lítium-ion akkumulátor látná el energiával, a Lotus elképzelése szerint 3,5 óra alatt lehetne teljesen feltölteni a kocsit. Hatótávolsága nem lenne egetverő, mindössze 50 kilométert lenne képes haladni egy feltöltéssel, és csúcssebessége is mindössze 105 km/óra lenne, de egy városi kisautótól talán nem is kell több. Nagyrészt alumíniumból készülne, hogy tömege a lehető legkisebb legyen.

A miniautó mindössze 2,6 méter hosszú, 1,6 méter széles és 1,7 méter magas lenne. Így a kétméteres tengelytávúra tervezett kocsi kisebb lenne a 3+1 üléses Toyota iQ-nál, és körülbelül akkora lenne, mint a kétüléses Smart Fortwo. Ennek ellenére a britek szerint az ő modelljükben négy utas is elférne, és a hátsó üléseket le lehetne hajtani, hogy a csomagtér bővíthető legyen. Ötletes megoldásnak tűnik a tolóajtók bevetése, amellyel szűk parkolóhelyeken könnyebb lenne beülni az autóba.

A Lotusnál kifejtették, hogy a tervek kiötlésével mindössze két hetet töltöttek el, így az valóban nem több egy nyers ötletnél. Ha el is készülne a szériaváltozat, azt biztosan nem a Lotus készítené, hanem egy másik gyártó.

Forrás: Lotus

Még több rajz a galériában. Kattintson a képre!