Vágólapra másolva!
Elektromos változatot készítene az iQ miniautóból a Toyota, az újdonság már jövőre bemutatkozhat.
Vágólapra másolva!

Már 2010-ben debütálhat a Toyota első teljesen elektromos modellje, melyet a japán gyár az iQ alapjaira építene. Egyedi formatervet kaphat a károsanyag-kibocsátás nélküli modell, amelyet gyáron belül egyelőre BEV-ként (Battery Electric Vehicle) emlegetnek, tanulmányként pedig már év elején megmutatták.

A kicsit módosított formaterv miatt az elektromos iQ elvben nem fogja elszipkázni a vevőket az alapváltozattól, legalábbis ebben bízik a Toyota. "Prémiumként pozícionáltuk az iQ-t, a BEV-vel viszont más terveink vannak" - erősítette meg Nakadzsima Hiroki, az iQ főmérnöke. Szinte már szokásos módon kerékagymotorok kerülnek majd az elektromos iQ-ba, mind a négy kerék saját motort kap.

Szintén úttörő lesz az elektromos iQ abban a tekintetben, hogy első tömeggyártású Toyotaként kap lítium-ion akkumulátorokat, amelyek töltése körülbelül nyolc órát vesz majd igénybe. Egy éjszaka alatt tehát kényelmesen feltölthető lesz a miniautó, hatótávolsága 150 kilométer lehet.

Forrás: [origo]

Nakadzsima elárulta azt is, hogy a Toyota máris az iQ belső frissítésére készül, a gyár ugyanis rengeteg kritikát kapott a felhasznált anyagok viszonylag gyenge minősége miatt. Túl műanyagosnak tartják a vevők, hamarosan ezért "sokkal jobb" kabint kap az iQ.