Megújul a Fiat Punto

A Frankfurti Autószalonon mutatkozik be a Fiat Punto felfrissített változata, amely októberben kerül a szalonokba.

A korábbi, nem túl jó minőségű kémfotók után végre gyári fotók is megjelentek a Frankfurti Autószalonon bemutatkozó Puntóról, amelynek a neve is változik: a jövőben nem Grande Punto, hanem Punto Evo néven kerül forgalomba. Az olasz formatervezők alaposan átrajzolták az autó elejét, újjak a lámpák, a lökhárító és a légbeömlők formája, így könnyedén ki lehet majd szúrni a felfrissített változatot. A beltérben új kárpitok és egy kissé átalakított műszerfal várja az utasokat, forradalmi újdonságra azonban ne számítson senki.

Motorházteteje alá új erőforrásokat is kapott a Punto Evo: ez az 1,3 literes Multijet motor második generációját és egy 1,4 literes MultiAir nevű benzinmotort jelent. Ezen utóbbi, először az Alfa MiTóban mutatkozott be erőforrás lényege, hogy a szívószelepeket elektrohidraulikus rendszer vezérli a vezérműtengelytől függetlenül folyamatosan változtatva a hengerekbe jutó levegő mennyiségét. Ezzel a motorral a Punto Evo állítólag 10 százalékkal erősebb, csúcsnyomatéka 15 százalékkal nagyobb, míg fogyasztása és szén-dioxid kibocsátása 10 százalékkal alacsonyabb egy hagyományos 1,4 literes benzinmotorhoz képest. Az új 1,3 literes Multijet közös nyomócsöves technológiájának hála két százalékkal jobb fogyasztással és emissziós mutatókkal bír.


Érdemes még megemlíteni, hogy a kocsi összes Euro 5-ös előírásnak megfelelő benzin- és dízelmotorjai ezentúl automatikus leállító és elindító rendszerrel lesznek felszerelve és, hogy a Punto Evókban már alapfelszereltség a hét légzsák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK