Vágólapra másolva!
Semmi nem dőlt el a Wales-rali első napján. A sárban Loeb volt a leggyorsabb, de előnye minimális Hirvonennel szemben. A harmadik helyért Petter Solberg és Sordo vívnak nagy csatát.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Pénteken Loeb dagonyázott a legjobban, előnye azonban minimális Hirvonen előtt. A francia nagyon szeretett volna szombaton elsőként indulni, elérte célját


A csütörtöki eső teljesen eláztatta a pályákat, így még a vártnál is nagyobb sár várt a mezőnyre Wales erdejeiben. A cardiffi szervizparktól igen messze, 160 km-re kellett elautózni a pénteki szakaszokhoz, és arra kellett készülniük a csapatoknak, hogy napközben mindössze 15 percük lesz szervizelni, továbbá csak azokból az alkatrészekből dolgozhatnak, amelyet magukkal vittek a versenyautókban.

A tabella éllovasaként Hirvonen indult elsőnek, jó tempót ment, de a világbajnok még nála is gyorsabb volt 1,7 másodperccel. Már ekkor látszott, hogy ők ketten ismét kiemelkednek a mezőnyből, a többiek meg sem tudták közelíteni az idejeiket. Erre talán Latvala lett volna a legesélyesebb, de autójában eltörött az egyik féltengely, az elszabadult alkatrész az egyik első fékcsövet is eltépte, ezért a finn csak lassan tudta teljesíteni a távot, és mivel nem volt nála tartalék alkatrész, a többi pénteki gyorsaságin sem számíthatott sok jóra. A harmadik helyért így Petter Solberg-Sordo meccs kezdődött, a spanyol kezdett jobban. Henning Solberg Focus WRC-je sem muzsikált jól, az egyik henger nem működött, a norvég csak kilencedik idővel indított. Első WRC-s futamán egy 12. idővel mutatkozott be Burkart, aki rettentően élvezte, hogy egy C4 WRC volánja mögött fejezheti be a szezont.

A harmadik pálya volt a leghosszabb a napi programban, amelyen Loeb még egy kicsivel növelte előnyét Hirvonen előtt. Hat másodperc nem sok - de jelen állás szerint akár ennyi is dönthet arról, hogy ki lesz a világbajnok. A vezető duó mögött az egymással viaskodó Sordo és Solberg is elhúztak a mezőny többi részétől, féltávnál Ogier állt az ötödik helyen. Henning Solberg feljött hatodiknak, Wilson volt a hetedik, Östberg a nyolcadik - annak ellenére, hogy a Subaru WRC futóműve megsérült, s emiatt az ifjú pilóta ki is esett a versenyből Al Quassimi sem tudta folytatni, az ő Fordjában is az egyik féltengely törött el, az arab pilóta szombaton visszaáll majd.

Forrás: AFP

Nagy a nyomás Hirvonenen, de a finnek kötélből vannak az idegei. Szombaton muszáj lesz támadnia


A rövid szervizelési lehetőséget mindenki igyekezett kihasználni, akinek még alkatrésze is volt, teljes erőbedobással folytathatta délután -Latvala nem tartozott közéjük, továbbra is lassabb tempóra ítéltetett, mivel autójának megjavítása féltengely hiányában elmaradt. Hirvonen viszont szárnyalt, és az egyre javuló időben futott egy első időt, kerek négy másodpercre csökkentve hátrányát Loeb mögött. A maradék két szakaszon megosztoztak az éllovasok, így az első napi hat gyorsasági után Loeb vezet Hirvonen előtt 5,3 másodperccel. A már reggel egymásra találó Sordo és Petter Solberg egész nap tizedekre voltak a másiktól, az ideiglenes bronz a norvégé, 1,1 másodperc az előnye a spanyol pilótával szemben. Ogier tartja ötödik pozícióját, de nem túl elégedett, mivel nem tudja tartani a lépést a vezető négyessel. A további sorrend: Henning Solberg, Wilson, Rautenbach, rég láthattuk a zimbabwei sofőrt pontszerző helyen.

A PWRC mezőnyét a katalóniában Asival késhegyre menő csatát folytató Brynildsen vezeti (a norvég abszolútban is a 10. helyen áll), méghozzá toronymagasan, ez pedig még jobban felértékeli a magyar páros három héttel ezelőtti teljesítményét. A második helyen a másik Skoda Fabia áll, Sandellel a volánnál, a harmadik Prokop a Mitsubishivel, aki elmondta, hogy teljesen esélytelen az S2000-es autók ellen. A menők közül Al-Attiyah és Flodin is kiesett, az inkább a célbaérést szem előtt tartó Mayer/Tagai duó a tizedik helyen áll.

Szombaton a verseny leghosszabb napját teljesítik a párosok, hat hosszú gyorsasági szerepel a programban.

Forrás: AFP

Napközben jött a hír, hogy Jean Todtot választották az FIA elnökévé, Vatanen ellenében. Bár kettejük közül utóbbi kötődése szorosabb a ralihoz, a kis francia a Ferrari F1-es csapatvezetés előtt a Peugeot ralifőnöke volt, anno pedig navigált is a világbajnokságon

A verseny állása az első nap után:

1.Loeb/ElenaCitroën C4 WRC1:15:22,1
2.Hirvonen/LehtinenFord Focus RS WRC+5,3
3.P. Solberg/MillsCitroën C4 WRC+40,5
4.Sordo/MartiCitroën C4 WRC+41,6
5.Ogier/IngrassiaCitroën C4 WRC+2:41,3
6.H. Solberg/MenkerudFord Focus RS WRC+2:50,1
7.Wilson/MartinFord Focus RS WRC+3:23,0
8.Rautenbach/BarritCitroën C4 WRC+4:54,6
31.Mayer/TagaiSubaru Impreza WRX STi+16:11,6



A verseny állása az első nap után, PWRC:

1.Brynildsen/GiraduetSkoda Fabia S20001:23:14,1
2.Sandell/AxelssonSkoda Fabia S2000+57,1
3.Prokop/TomanekMitsubishi Lancer Evo IX+57,4
10.Mayer/TagaiSubaru Impreza+8:19,6