Új Volvókat tervez a Geely

Vágólapra másolva!
Négy éven belül három új luxusmodellt dobna piacra a Geely, ha sikerülne megszereznie a svéd márkát a Fordtól - állították céghez közeli források a Wall Street Journalnak.
Vágólapra másolva!

A Volvo megszerzéséért folytatott versengésben jelenleg a Geely áll a legjobban, a Ford legszívesebben a kínaiaknak adná el a márkát. Ha az ázsiaiak megszereznék a céget, az elkövetkező években két-három nagyobb méretű luxusautót szeretnének piacra dobni, hogy jelentősen növeljék az eladásokat. A Volvo jelenleg négyszázezer autót ad el évente, és mivel a Geely ezt öt éven belül egymillióra szeretné feltornázni, jelentős szerep juthatna az új kocsiknak.

Hogy sikerüljön is a terve, a Geely már tervezi egy új, háromszázezres kapacitású kínai üzem építését. Állításaik szerint a Volvo akár kétszázezer autót is képes lenne évente az országban értékesíteni, ami jóval több a mostani eredményüknél, jelenleg ugyanis pusztán 12-13 ezer Volvo talál gazdára évente Kínában. Ha tényleg a Geelyhez kerülne a Volvo, a cég 10 milliárd dollárt fektetne annak talpra állításába, az első kínai gyámság alatt készülő modell a 2011-ben megjelenő új XC90 lehet.

A Geely kétmilliárd eurót kínál a Volvóért, ám várhatóan még sokat kell várni az üzlet megkötésére, amíg a felek a különböző szerzői tulajdonjogokról megegyeznek. A Ford például szeretné használni a jövőben is a Volvo biztonságtechnikai fejlesztéseit, de ezek a kínaiaknak is jól jönnének.