Gyalogosbarát hangokat kap a Chevrolet Volt

Vágólapra másolva!
A dudát felváltó speciális hangrendszert fejleszt a Chevrolet Volthoz a GM, cél, hogy a vakok és gyengénlátók számára is észlelhető legyen az amúgy szinte hangtalanul suhanó autó.
Vágólapra másolva!

Amennyire örömteli a villanyautók elterjedése a bolygó jövője szempontjából, legalább annyira aggasztó a vakok és gyengénlátók számára. A modern elektromos és hibrid autók legnagyobb veszélye, hogy szinte néma csendben közlekednek, ez pedig balesetveszélyes az utcán jórészt a hallásuk segítségével közlekedő vakok számára.

Felismerte a problémát a GM is, ezért konnektoros hibridje, a Chevrolet Volt számára olyan rendszert fejleszt, amely a vakok és gyengénlátók számára is lehetővé teszi az autó észlelését. Nagy gondot fordítottak arra, hogy olyan hanghullámokat állítsanak elő, melyek természetesek a vakok és gyengénlátók számára, a hagyományos dudától ugyanis könnyen megrémülhetnek, újabb balesetveszélyes szituációt teremtve.

Az első prototípust az amerikai vakok és gyengénlátók szövetségének néhány tagjával már kipróbálta a GM, az irány ígéretesnek tűnik. Első lépésben manuális működtetésű lesz a rendszer, cél azonban, hogy az autó automatikusan figyelmeztesse a gyalogosokat érkezésére. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb nehézség a rendszer számára, hogy a gyalogosokat ne keverje össze a többi autóval.