LED-gyűrűs közlekedési lámpák jelzik a piros hosszát

Vágólapra másolva!
Egy új fejlesztésnek köszönhetően az autósok akár minden közlekedési lámpánál láthatják a jövőben, hogy mennyi van hátra a pirosból.
Vágólapra másolva!

Több olyan közlekedési csomópont van már világszerte, melyeknél számlálókat is a lámpák mellé szereltek, mutatva, mennyi idő van hátra a pirosból. Nem csak azért hasznos ez, mert az autósok késlekedés nélkül tudnak elindulni, a környezet is profitál belőle: amíg biztosan nem vált zöldre a lámpa, le lehet állítani a motort.

A start-stop rendszeres modellek ugyan megteszik ezt maguktól, de ezek egyelőre kisebbségben vannak és lesznek még hosszú évekig, a visszaszámlálós lámpák előtt ezért még szép jövő áll(hat).

Ezt felismerve kezdte el fejlesztését a belgrádi Damjan Stankovic, aki visszaszámláló funkcióval egybeépített lámpát készít. Formailag ugyanolyan a Stankovic-féle lámpa, mint amilyenek minden kereszteződésben láthatóak, ám külső ívén folyamatosan fogyó LED-ek segítségével mutatja, mikor vált majd zöldre.

Csak programozás kérdése, hogy a LED-ek milyen ütemben alszanak ki, így elvben minden kereszteződés felszerelhető lenne a lámpával. Stankovic nagyon reméli, hogy fejlesztése gyorsan elterjed Európában, bár még egyetlen nagyváros sem jelezte, hogy érdekelné az ötlet.