Szériafelszerelés lett az ESP a Volkswagenekben

Vágólapra másolva!
A Volkswagen minden típusában felár nélkül, szériafelszereltségként kínálja a menetstabilizáló rendszert.
Vágólapra másolva!

Valamennyi magyarországi márkakereskedésben rendelt, a 45. hét után gyártott Volkswagen-típusban az alapfelszereltség része az elektronikus menetstabilizáló rendszer, a motortól és a felszereltségtől függetlenül.

Az ESP rendszer többféle, az autósok által többnyire ismert elektronikai rendszert foglal magába, így a korábban is kötelező blokkolásgátló (ABS) mellett az ESP-vel szériafelszereltséggé vált a Volkswagenekben, az elektronikus differenciálzár (EDS), a kipörgésgátló (ASR), a fékezőnyomaték szabályzó (MSR). Néhány típusnál a rendszert a pótkocsivontatás stabilizáló funkciója, a féktárcsatörlő és a fékasszisztens, az Eosnál és a Beetle kabriónál pedig az oldalirányú borulások megelőzésére szolgáló elektronika is kiegészíti.

Az ESP 2011 novemberétől minden, az Európai Unióban forgalmazott személy- és haszonjárműben kötelező lesz.

Mi is az ESP?

Az Electronic Stability Program, röviden ESP a pályaelhagyásos balesetek megelőzésére fejlesztették, magyarul akkor van rá nagy szükség, ha az autó eleje vagy hátulja hirtelen kitör, és lesodródunk a korábbi ívről. Vész esetén a rendszer először a kerekekre leadott vonóerőt mérsékli, majd ha ez kevésnek bizonyul, automatikusan fékezi a megfelelő kerekeket is. A fékezési beavatkozás villámgyorsan történik, és csak a másodperc tört részéig tart. Ez egy perdületérzékelőtől (perdületnek nevezik a mérnökök a hossztengely körüli forgómozgást) kapja meg az információkat arra vonatkozóan, hogy az autó el akar-e fordulni a hossztengelye körül, és ha igen, milyen irányban. Ezenkívül más érzékelők is fontos adatokkal szolgálnak a számítógép számára: a kormányzásiszög-érzékelő, a keresztirányúgyorsulás-érzékelő és az egyes kerekeknél található négy darab érzékelő. Az említett érzékelőktől érkezett adatokból a rendszer számítógépe kiszámítja az előírt és a tényleges állapot közötti eltéréseket, és utasítja az elektronikus szabályozóegységet a szükséges fékezési manőver elvégzésére.