Új vízágyút kapnak a német rendőrök

Vágólapra másolva!
Csaknem egymillió euróba kerül a Mercedes új, Water Cannon 10000 elnevezésű vízágyúja, amelyet német állami és tartományi rendfenntartók vethetnek majd be a jövőben.
Vágólapra másolva!

A Water Cannon 10000 (WaWe 10) leginkább egy futurisztikus filmben felbukkanó katonai járműre emlékeztet, de páncélzata alatt valójában a cég Actros tehergépkocsija található. Az összkerékhajtású autó a Mercedes-Benz Euro 5-ös előírásoknak is megfelelő, hathengeres, 408 lóerős turbódízel motorját használja. A csaknem 10 méter hosszú és 3,7 méter magas WaWe 10 a WaWe 9-et váltja, üzemi tömege pedig a Mercedes-Benz szerint nem haladja meg a 31 tonnát.

Működtetéséhez ötfős személyzetre van szükség: egy vezetőre, egy irányítóra, egy megfigyelőre, valamint két emberre, akik a vízágyút kezelik. Percenként 3500 liter vizet képes 10 bar-os nyomást biztosító Rosenbauer N 35-ös centrifugális szivattyújával kifelé zúdítani hatalmas, 10 ezer literes tartájából. Összesen három pumpával rendelkezik, amelyeket egy független dízelmotor hajt. Kettő a kabin sarkain, a harmadik a jármű hátsó részén található. Természetesen az autót számos védelmi rendszerrel is ellátták, így például még az alja is tűzálló. Ha a magyar rendőrségnek is lett volna egy ilyen járműve, aligha juthattak volna be a tüntetők a Magyar Televízió székházába.

A német állam összesen 78 darab WaWe 10-et vásárol majd összesen 75 millió euróért, és ezek fokozatosan, 2019-ig állnak majd szolgálatba. Az első három darabot jövőre gyártja le és adja át a Mercedes-Benz.

Forrás: Mercedes-Benz