Új RX-7 válthatja az RX-8-at a Mazdánál

Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek szerint a Mazda az RX-8-as utódjánál újra visszatér az egykor sikeres RX-7 névre. A Wankel-konstrukció marad, de nem a teljesítmény, hanem a fogyasztás és a megbízhatóság lesz a lényeg.
Vágólapra másolva!

Meglepő hírek láttak napvilágot a Mazdával kapcsolatban: a gyártó az RX-8 utódjánál újra visszatérne az RX-7 elnevezésre. Pár éve még pont az RX-7-eseket váltotta a nyolcas, de az eladási számaival küszködő jelenlegi modell utódja megint a legendás néven lesz kapható. Állítólag négy helyett csak két ülése és két ajtaja lesz, hogy olcsóbb és sportosabb lehessen.

A Wankel-motor marad, de a Renesis erőforrást alaposan továbbfejlesztik. A mérnököknek azonban furcsa kettőséggel kell megküzdeniük, hiszen nagyon sportos autót akarnak építeni, de a motor teljesítményét mégsem engedhetik az egekbe, emiatt valószínűleg a súlycsökkentés is előtérbe kerül. Állítólag az RX-7-hez készülő Renesis 16X elnevezésű újgenerációs forgódugattyús motor akár 350 lóerős teljesítményre is képes lenne, de mégis csak 200-250 lóerőig merészkednek el. Ennek oka, hogy az RX-8 motorjának két legnagyobb hibáját, a viszonylagos megbízhatatlanságot és a túlzottan magas fogyasztást elkerüljék, de a motor súlyát is szeretnék csökkenteni.

Bár megjelenéséről természetesen egyelőre még keveset tudni, a tervezőknek az inspirációt a 2007-es Furai és a 2008-as Takai tanulmány adhatja. A 2011-ben érkező újdonság kapcsán körülbelül 21 ezer eurós alapárat jósolnak, de még elég korai ezzel foglalkozni. Az viszont biztos, hogy a Hyundai Genesis Coupe, valamint a Toyota és a Subaru közös fejlesztésű sportautója lesz a legnagyobb konkurense.

Forrás: Mazda