A kilencszeres bajnok vezet a Dakaron

Vágólapra másolva!
Ma már elkapták a sűrűjét a Dakarnak, elkezdődött az igazi küzdelem, homokdűnék között vezetett a harmadik szakasz. A motorosoknál és az autósoknál is hátrébb csúszott az eddigi éllovas.
Vágólapra másolva!

A mai bemelegítést a 259 km hosszú összekötő szakasz szolgáltatta, majd jött a nagy feladat, ami a maga 182 km-es hosszával az idei legrövidebb szelektív. Minden résztvevőnek ugyanazt az útvonalat jelölték ki, hétfőn már nem volt különbség kétkerekű és négykerekű között.

A 362 indulóból reggel már csak 353-an rajtoltak el, de így is ritkaságszámba megy a Dakarokon, hogy a negyedik napig csupán kilenc versenyzőnek kellett feladni a küzdelmet. Ám köztük van a sárga Tatrával versenyző cseh kamionos trió, Loprais vezényletével, akik annyira amortizálták tegnap a járművet, hogy bejelentették visszalépésüket.

A Dakart szervező A.S.O. sportigazgatója, David Castera nem véletlenül szabta ilyen kurtára ezt a részt, ugyanis ez az az ominózus szakasz, amelyet tavaly a 12. versenynapra jelöltek ki. Akkor többek között hatvan autós ragadt sötétedésig a homokban, és a szervezőség lefújta a versenyt, mindenkit kitereltek a homokozóból, és etapon kellett megtenniük az utat a táborba.

Forrás: AFP

Hétfőn csak a negyedik helyre segítette Casteu-t Sherco gyártmányú motorja
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A motorosoknál Cyril Despres (KTM) végzett az élen, aki csúnyán maga mögé utasította társait. A portugál Helder Rodrigues (Yamaha) volt a következő, aki még így is több mint tízperces hátránnyal ért be másodikként. Azok, akik az élbolyt alkották eddig, nagyon szétszóródtak a mezőnyben. Az eddigi éllovas, David Casteu (Sherco) csak a negyedik lett, Marc Coma (KTM) a kilencedik helyre futott be, Fretigne (Yamaha) pedig egyelőre a 36. idővel szerepel a listán. A szerbiai magyar, Saghmeister Gábor (KTM) nehezen, de célba ért végül, a 83. helyen fejezte be a napot és összetettben a 80. helyen áll.

A kilencszeres Dakar-bajnok Stéphane Peterhansel BMW-jével átvette a vezetést a katari volkswagenes Nasszer al-Attijahtól, aki a harmadik helyen zárta a napi etapot, és összetettben is a harmadik helyre csúszott csapattársa, Carlos Sainz mögé. Peterhansel előnye négy és fél perc. A magyar licenccel versenyző Miroslav Zapletal (Mitsubishi) egyelőre a 117. km-en van túl, ami azt jelenti, hogy sikerült kiásnia magát a homokból és végre robog a cél felé.

Forrás: AFP

Peterhansel tizedik győzelmére készül. Átvette a vezetést


Vlagyimir Csagin majd 12 perccel verte a szintén kamazos Kabirovékat, ezzel ötvenedik dakaros szakaszgyőzelmét aratta. A harmadik helyen a tatrás de Azevedóék hátránya összetettben több mint egy óra.

Baleset mára is jutott, de az eddigi hírek szerint nem történt súlyos sérülés. A spanyol Jordi Viladoms (KTM) a szakasz 70. kilométerénél felbukott motorjával, és mellkasi fájdalomra panaszkodott. A francia Hubert Deltrieu (Polaris) is esett a quadjával még a 21. kilométernél. A spanyol Joan Nani Roma (BMW) pedig a vasárnapi esését hétfőn is megismételte, legurult egy szikláról, fejtetőre rakta a BMW-t, és várnia kellett a segítségre.


Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor

1.DespresKTM08:54:04
2.CasteuSherco+00:10:03
3.Rodrigues Yamaha+00:17:57

Autó

1.Peterhansel BMW09:14:28
2.Sainz Volkswagen+00:04:33
3.Al-Attiyah Volkswagen+00:07:31

Quad

1.M. Patronelli Yamaha10:53:38
2.A. Patronelli Yamaha+00:04:21
3.Halpern Yamaha+00:10:12

Kamion

1.Csagin Kamaz10:37:47
2.Kabirov Kamaz+00:18:43
3.De Azevedo Tatra+01:03:42