Dakar: Kiesett egy újabb nagy esélyes

Vágólapra másolva!
Az autósok között eddig vezető Peterhansel egy szörnyű nap után nagyjából elvesztette a győzelmi esélyeit, míg Carlos Sainz átvette a vezetést. A motorosoknál az esélyesként számon tartottak közül Coma ismét bakizott, Casteu pedig lábtörés miatt kiesett a versenyből.
Vágólapra másolva!

Az autósok mai szakaszát az amerikai Miller nyerte


A szervezők azt jósolták mára: kemény kiképzésben lesz részük a versenyzőknek a Copiapoból Antofagastába vezető út során. Nagy és éles kövek, sziklák szerepeltek a palettán, majd egy olyan dűnesor, melynek homokja rendkívül finom, már-már lisztszerű. Ebben nagyon könnyen el lehet süllyedni, valószínűleg sokat ástak ma a résztvevők.

Összesen 670 km-t teljesített a mezőny, melyből 483 km-t tett ki a szelektív szakasz hossza. Nem volt könnyű a nap, a legjobbakkal is kibabrált a technika ördöge.

Forrás: EPA
Forrás: EPA


Peterhansel gondjai miatt Sainz átvehette a vezetést az összetettben


Először a BMW-vel versenyző Peterhansel került mellékvágányra, majd nem sokkal később a motorosok címvédője, Marc Coma kényszerült megállásra.

"Minden nagyon jól ment egészen addig, míg ki nem szakítottam a hátsó gumit. Ezúttal köszönettel tartozom Lucanak (Manca), aki odaadta nekem a kerekét. Neki pedig később Knuiman (Coma csapattársa) adta oda a kerekét, így Luca nem veszített sok időt. Ez most már egész biztos, hogy az idei nem az én évem lesz, de tisztában vagyok vele, mivel érdemeltem ezt ki. Meg kell próbálnom a problémák ellenére pozitívnak maradni, ami nehezen megy. Nem is tudom igazán elmondani, mi történik most velem: egyik nap a büntetés, másik nap elektromos probléma, ma pedig a hátsó kerék. Mit tehetnék? Megpróbálok pozitívan hozzáállni és a legtöbbet kihozni a versenyből." - nyilatkozott Coma a nap végén.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


A motorosoknál Lopez Contardo csillogott


Még nála is rosszabb napja volt David Casteunek, aki felbukott motorjával és eltört a lába. A Sherco pilótáját azonnal a bivouacba szállították.

A legjobb motoros az Apriliaval diadalmaskodó chilei Lopez Contardo, aki nagyon rutinosan mozgott a hazai pályán, másfél percet adva az összetettben az élen álló Despresnek. Saghmeister a 66. helyen fejezte be a szakaszt, amivel az abszolút 65. helyről várhatja a holnapi rajtot. Ha így folytatja, teljesül az álma, hogy bent legyen az első 50 között.

Forrás: EPA
Forrás: EPA


A kamionoknál Kabirov kezd magához térni


A nap leggyorsabb versenyzője Mark Miller volt, 05:06:15 óra alatt teljesítette a távot. Egész biztosan ünnepel ma a Volkswagen csapat, mert a top három közülük került ki. Miller után Carlos Sainz, majd Al-Attiyah végzett az élmezőnyben. Az eddig vezető Peterhansel nagyon sok időt veszített, ma visszaesett az összetett 10. helyre. Több mint két óra hátrányt szedett össze, így elég valószínű, hogy elveszítette az esélyt arra, hogy tizedszer is megnyerje a világ legnehezebb tereprali versenyét. A magyar licenszes Zapletal a szakaszon és összetettben is a 25. helyen áll.

Nagyon jól ment ma Kabirov a Kamazzal. Eddig mindig kellő követési távolságot hagyott Csagin mögött, ma viszont hasított a homokban. Összetettben azért még mindig 26 perc hátrányban van Csagin mögött, de azért megmutatta neki, hogy nem érdemes elkényelmesednie.

Forrás: EPA
Forrás: EPA


Ezen a napon a quadosok boldogultak a legnehezebben, de most is Patronelli volt a leggyorsabb


A quadosok értek be legkésőbb a célba, úgy tűnik, ez a kategória küzd a legjobban a finom homokkal. Mostanáig csak négyen értek a szakasz végére, élükön a fiatalabbik Patronellivel.

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 16:38:26)
2. Lopez Contardo (Aprilia, +00:37:37)
3. Rodrigues (Yamaha, +00:44:01)

Autó
1. Sainz (VW, +16:10:51)
2. Al-Attiyah (VW, +00:04:37)
3. Miller (VW, +00:09:39)

Kamion
1. Chagin (Kamaz, 18:20:32)
2. Kabirov (Kamaz, +00:26:08)
3. Van Vliet (Ginaf, +03:07:26)