Dakar: al-Attiyah megszerezte első szakaszgyőzelmét

Vágólapra másolva!
A leghosszabb nap után KTM-ek és Volkswagenek vezetnek a Dakaron.
Vágólapra másolva!

A leghosszabb és a legváltozatosabb terepet pénteken kellett teljesíteniük a versenyzőknek az idei Dakar során. 600 km csak a szelektív szakasz hossza, amibe valóban minden belefér: homokdűnék, sziklás, köves részek, murvás, gyorsan teljesíthető szakaszok, nagy, fehér sótömbök... Ez utóbbit ugyan csak három kilométerig élvezhették, de annál több időt tölthettek rajta, hiszen 10 km/óra sebességnél gyorsabban nehezen tudtak ott közlekedni.

A 177. km-nél megszakadt a szelektív, beiktattak egy ötvenkilométeres összekötő szakaszt, mely aszfaltúton vezetett, és a 227. km-től újra versenyben volt a mezőny. Onnan kezdődtek a gyors, poros és sziklás szakaszok. Idejük bőven volt beérni a táborba, ugyanis szombaton szünnap van, a szabályzat pedig megengedi, hogy ne péntek helyett szombat este 6 óráig kell célba érni.

Pénteken egyik kategóriában sem volt száz feletti résztvevő, ugyanis 99 motor, 16 quad, 78 autó és 42 kamion van versenyben. Ez nagyon kevésnek tűnik, figyelembe véve azt a tényt, hogy most jutottunk el a Dakar 32. futamának féltávjához. Tavaly ugyanígy a Dakar felénél feltettük a kérdést, hogy vajon ki ér majd a Buenos Aires-i célba. Most még aggasztóbb ez a gondolat, hiszen akik végül valóban teljesítették a 2009-es futamot, ők is többen voltak, mint a reggeli mezőny.

Forrás: MTI

Nasszer al-Atijah 5 óra 41 perces idővel nyerte meg a 641 km-es szakaszt


Sajnos hírt kaptunk róla, hogy a magyar licenccel versenyző Miroslav Zapletal-Tomas Ourednicek páros a tegnapi szakaszon nagyot esett, amikor egy dűne tetejéről bucskáztak le a mélybe, kb. 15 métert estek az autóval, és alaposan összetörték. Tomas könnyebb sérülést szenvedett, de Mirek háta megsérült és műteni kell, így délután átszállították a Santiago kórházkomplexumába, ahol elvégzik rajta az operációt.

Cyril Despres megkínlódott a győzelemért, de végül sikerült neki, 29 perccel így is jobb időt futott a második helyen végzett Marc Cománál. Despres lengéscsillapítójának hidraulikája felrobbant 150 km után, utána már a kezében, a csuklójával és a nyakával tartva vitte magával a gátlóit, amit elviselhetetlenül nehezen bírt ki. Comának nem voltak ilyen gondjai, ő a dűnékkel küzdött sokat, ahol időt is veszített. Ahhoz képest, hogy néhány napja úgy tűnt, elszálltak az esélyei a dobogós helyektől, jelenleg az abszolút második helyen áll.
Saghmeister Gábor a 73. idővel ért célba.

Forrás: AFP

A francia Cyril Depres fél perccel nyerte meg a mai szakaszt Marc Coma előtt


Az autósok közül az első tíz versenyző ért az Antafagastaban lévő táborba. A quatari Nasser al-Attiyah megszerezte az első idei szakaszgyőzelmét, Peterhansel viszont csak a második lett, 3,5 perccel lemaradt a legjobb időhöz képest. A francia pilóta a szakasz végén úgy nyilatkozott, hogy nagyon egyedül versenyezték végig a 600 km-t, nem találkoztak másik autóval. El is tévedtek egy kicsit, amivel veszítettek pár percet, ezzel magyarázza, hogy nem lett az övé a pénteki szakasz első helye.

Ugyan még szűk száz kilométer hátravan, hogy a Kamazok is célba érjenek, egyelőre a megszokott felállás mutatkozik az időellenőrző pontokon. Csagin már közel negyedórás különbséggel autózik Kabirov előtt. Ha így megy végig, megszerzi az 53. szakaszgyőzelmét, és ezzel utoléri Stephane Peterhanselt. A Dakar távjának második felében már ezért a címért is versenyezhet a két pilóta.


Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 28:10:13)
2. Marc Coma (KTM, +00:06:50)
3. Rodrigues (Yamaha, +01:20:08)

Autó
1. Sainz (VW, +26:21:23)
2. Al-Attiyah (VW, +00:11:03)
3. Miller (VW, +00:22:06)