Semmi sem lesz a pesti Dakar-rajtból

Vágólapra másolva!
Két éve tele volt a sajtó azokkal a kormányzati nyilatkozatokkal, hogy 2010 januárjában Budapestről rajtol a Dakar-rali, ami óriási hasznot hoz majd az országnak. Előszerződést kötöttek, garanciát vállaltak a több mint ötszázmilliós licencdíjra, elköltöttek több mint tízmilliót, de mégsem jön ide a világhírű verseny. Sőt, jövőre sem, amikor ismét Afrikában rendezik a ralit, ami Európából rajtol majd. A kormány a szervezőkre mutogat, a szervező a honvédelmi minisztériumra, a tárca pedig mellébeszél, miközben az egészet ellenző környezetvédők nevetnek a markukba.
Vágólapra másolva!

ForrA!s: AFP
Az idei rajt Buenos Airesből, amelyet több mint 150 ország tévéje mutatott. A lobbisták ugyanezt szerették volna látni a budapesti Hősök terén

Ezekben a napokban a világ egy jelentős része a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralira figyel. A magyar kormány célja az volt két éve, hogy 2010 januárjában Budapest szerepeljen ezekben a híradásokban, mégpedig később jól jövedelmező turisztikai reklámot csinálva ezzel az országnak. A tervezett pesti Dakar-rajt miatt a Magyarországra érkező tízezrek jelentős bevételt hoztak volna.

Így okoskodott - más országok bevételeire, és nemzetközi kutatásokra támaszkodva - a kormány, nem is alaptalanul. Lobbiztak, előszerződést kötöttek a francia szervezőkkel, garanciát vállaltak az ötszázmilliós licencdíjra és ezt követően már attól volt hangos a sajtó, hogy hamarosan Budapestről indul a Dakar, a Hősök terén parolázik majd a világhírű Peterhansel és Sainz, hatalmas üzlet lesz az országnak. A kabinet részéről az ügyet vivő Ujhelyi István, az önkormányzati minisztérium akkori államtitkára számos nyilatkozatban ecsetelte a várható eredményeket. Aztán terrorfenyegetés miatt Dél-Amerikába költözették a futamot, és hiába tér vissza jövőre Afrikába a verseny, budapesti rajtról már nincs szó. Utánajártunk, hogy lett a két év alatt büszkén hirdetett majdani eseményből kellemetlen, elhallgatott fiaskó.

Látványos terepbejárás

Az önkormányzati minisztérium honlapján ma is olvasható a következő, két évvel ezelőtti híradás: "Dr. Ujhelyi István a sportért és turizmusért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárának meghívására 2007. 03. 08-án kétnapos magyarországi tárgyalásra érkezett az Amaury Sport Organisation (ASO) vezetősége. A megbeszélések témája: a Dakar-rali Budapestről indítása 2010-ben. Patrice Clerc elnök és Gilles Jourdan sportrendezvény igazgató 2007. március 8-án a veszprémi lőtéren, látványos kamionos versenybemutatóval egybekötött terepbejáráson vett részt."

Forrás: MTI
Szalay és Ujhelyi ma is jó ötletnek tartaná a pesti Dakar-rajtot

A 2010-es Dakar-rali rajtjának Budapestre hozásáért folytatott magyar lobbi komolyságát a tárgyalásokon részt vevők névsora is alátámasztotta. "A többfordulós egyeztetésen magyar részről részt vett dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, dr. Ujhelyi István ÖTM államtitkár, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Szalay Balázs az ASO kelet-európai képviselője és Palik László, az RTL Motorsport Klub Palik Racing Team versenyzője is" - folytatódik a tudósítás.

Előszerződést kötöttek, milliókat költöttek

Sikeresnek bizonyultak a kormány erőfeszítései, ugyanis 2008 januárjában Ujhelyi bejelentette, előszerződést kötött a kormány és a Dakar-ralit szervező francia cég arról, hogy 2010 januárjában Budapestről indulhat a verseny. Nyilatkozataiban az államtitkár szinte biztosnak mondta a magyarországi startot, még a várható költségekről (850-950 millió forint) és a nehezebben forintosítható, de feltételezhetően jelentős turisztikai haszonról is beszélt.

A siker érdekében a Magyar Turizmus Zrt. (MT) elköltött több mint tízmillió forintot, az összeg jelentős része pontosan nyomon követhető. Az MT még 2007-ben részt vett a Dakar-rali indulása és előkészületei kapcsán hagyományosan megrendezett támogatói bemutatón, annak érdekében, hogy a versenyt Magyarországra csábítsa. A húsz négyzetméteres standon - amely egy volt a felállított harmincból - Magyarországot népszerűsítő turisztikai kiadványokat osztogattak három napon át. A projekt teljes költsége hárommillió forint volt.

A 2008. január 3-a és 5-e között megrendezett következő támogatói bemutatón az MT ismét felállított egy húsz négyzetméteres standot, amelynek költsége ezúttal már hétmillióra rúgott. Hogy miért került több mint a duplájába ez az akció a korábbinak, arról csak annyit tudunk, hogy ezúttal volt étel- és italkóstoltatás, valamint részt vett az eseményen Ujhelyi és Róna Iván MT-vezérigazgató is, "annak érdekében, hogy tárgyalásokat folytassanak a verseny magyarországi indításáról" - közölte az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda.

Feltételezhetően más költségek is kapcsolódtak a lobbizáshoz, de hogy a 2007 márciusi "látványos kamionos versenybemutatóval egybekötött terepbejárás", az ASO- küldöttség többszöri hazai vendéglátása, vagy a magyar döntéshozók esetleges egyéb külföldi útjai mennyibe kerültek, az nem derült ki. Ami viszont biztos, hogy azóta sem volt pesti rajttal induló Dakar-rali - ez az Afrikából Dél-Amerikába költözés miatt érthető -, ám a kormány ma már nem is tesz semmit azért, hogy legyen, hiába lenne meg jövőre ismét a lehetőség.

Miért nincs, miért nem lesz pesti rajt?

A kérdésre ennyivel intézte el a választ a Kormányszóvivői Iroda: "A 2010-es magyarországi Dakar-rali startra a kormány nem költött egyetlen forintot sem. Korábban valóban volt olyan elképzelés, hogy budapesti rajtja lehet a versenynek, ez azonban kizárólag külső okok miatt nem valósult meg, miután a Dakar-rali évek óta nem a hagyományos, európai-afrikai útvonalon halad."

Forrás: AFP
Pár nappal ezelőtti pillanatkép egy chilei szakaszról. Most oda figyel a világ

A kurta válasszal több probléma is akad. A Lamperth Mónika akkori önkormányzati miniszter által aláírt előszerződés azért jóval több volt egy elképzelésnél, ráadásul Ujhelyi félmilliárdos kormánygaranciáról beszélt 2008 februárjában a Népszabadságnak. "Az előkészítő munkában nagy segítségünkre volt a Dakart ismerő Szalay Balázs és Palik László. Miután a kormány - egy, a verseny hasznát igazoló tanulmány megismerése után - garanciát vállalt a több mint ötszázmillió forintos licencdíjra, december hatodikán aláírhattuk az előszerződést Párizsban. Ezt követően már csak a technikai részletek vannak hátra a megállapodás véglegesítéséhez" - fogalmazott.

Bár a Kormányszóvivői Iroda nem említette a budapesti Dakar-rajttal kapcsolatos kérdéseinkre írt válaszában, az előszerződésnél jóval komolyabb dokumentum is született a raliról: Palik László, a Hungaroring Sport Zrt.elnöke a hosszas tárgyalási folyamat lezárásaként a magyar állam képviseletében szerződést írt alá a 2010-es budapesti rajtról az ASO-val (2008-2009-re Portugáliával volt megállapodás). Miután a 2008-as Dakar lefújásával (lásd keretes írásunkat) nyilvánvaló lett, hogy a következő években nem Afrikában lesz a futam, ezért európai rajt sem lehet, Palik állítása szerint az ASO felbontotta a szerződést.

"Én erre nem emlékszem" - reagált Szalay második megkeresésünk alkalmával, aki szintén nem szólt a Palik által aláírt szerződésről, amikor korábban beszéltünk vele. Amikor közöltük, hogy a Hungaroring Zrt. elnöke szerint ő szervezte a kiutazást, sőt Palik állítása szerint ott is volt Párizsban, Szalay azt mondta: "az sincs kizárva, hogy ott is voltam, de nem emlékszem a szerződésre".

Terrorveszély miatt fújták le a 2008-as rajtot

2007 decemberében - pár nappal a rajt előtt - megöltek Mauritániában négy francia turistát, majd három katonát is. Januárban a francia kormány figyelmeztetéseire hallgatva a szervezők közvetlenül a rajt előtt végül lefújták a versenyt, amelyet biztonsági okokból időlegesen átköltöztettek Afrikából Dél-Amerikába, ott zajlott tavaly is, és most is Chilében és Argentinában küzdenek a dakarosok. A hagyományosan európai nagyvárosokban megrendezett rajt és a látványos, de rövidke első szakasz is értelemszerűen elköltözött erre a két évre.