Dakar-rali: taroltak a BMW-k

Vágólapra másolva!
A motorosoknál és az autósoknál egyaránt BMW nyert a Dakar-rali szerdai szakaszán. Az autósok között élen álló Carlos Sainz kocsija megsérült, amikor a csapattársa megelőzte őt, de még tartja pozícióját.
Vágólapra másolva!

Ismét Argentína területén folyik a harc, szerdán búcsút intett a mezony Chilének. A rajt kora reggel volt Santiagóból, a versenyzők nekivágtak az Andoknak. A határt a 3500 méter magasságban található Paso Libertadoresnél lépték át, majd hamar el is indulhattak a 220 kilométeres szelektív szakaszon. Az út elso felét a szűk, kanyargós szerpentineken tették meg, a másik 100 kilométert pedig már a pampákon autózták végig. A Dakar útvonala gyönyörű helyeken vezeti végig a mezonyt, melyeknek rendkívüli milliojérol lélegzetelállító felvételek is tanúskodnak.

A motorosoknál meglepo eredmény született, az elso három helyet nem a megszokott nevek szerezték meg. A legjobb idot a BMW-vel versenyzo holland Frans Verhoeven motorozta, a második, illetve harmadik helyen pedig az amerikai Jonah Street és a francia Alain Duclos végzett. Cyril Despres nem sietett szerdán, inkább élvezte a motorozást és óvatosan ment végig a szakaszon. Közel másfél óra elonye van összetettben, nem akar kockáztatni. Coma viszont ment volna, de sajnos elnézte a navigációt és jó pár percet veszített, mire újból megtalálta a helyes utat.

Saghmeister Gábor egy helyet javított összetettben, a mai 62. helyezése elorébb hozta ot összetettben a 63. pozícióba.

Az autósoknál is BMW-s gyozelem született, a francia Guerlain Chicherit szerdán nyert idén eloször szakaszt. Carlos Sainz nem volt szerencsés, megtörte autóját, amikor megelozte ot csapattársa, Mark Miller. Mivel nem látott a porban semmit, letarolt néhány fát az úton. Ezzel némi idoveszteség érte a Matadort, ami jól jött csapattársának, Nasser Al-Attiyahnak. A quatari nyerni akar, és ilyen közel még soha nem járt a Dakar-gyozelemhez.

Forrás: AFP

Chicherit idén először nyert szakaszt a BMW-nek (galériáért kattintson a fotóra!)

A kamionok versenyében ismét Kabirov végzett az élen, bár annyira nem tudja megverni Csagint, hogy összetettben is átvegye a vezetést. Így nincs veszélyben a Cár trónja, de jobb, ha résen van és odafigyel vetélytársára.

Zapletal még Santiagoban marad

A magyar licensszel versenyzo Mirek Zapletal a gerincműtéte után még nincs szállítható állapotban, így egy hétig még Santiagóban kell maradnia a kórházban. A cseh páros még múlt hét csütörtökön körülbelül 90-100 km/h sebességgel beleesett egy hatalmas kráterbe, ahol mindkét versenyzo háta megsérült. Miroslav Zapletal egyik gerinccsigolyája eltört, de szerencsére az idegpályák nem sérültek, ennek ellenére orvosai a műtét mellett döntöttek. Pénteken átszállították a 2000 km-re lévo santiagói kórházba, ahol szombat reggel megműtötték.

A beavatkozás sikerült, de a 48 órás megfigyelés után orvosa úgy nyilatkozott, hogy körülbelül még 7-10 napig ott kell maradnia, utána már haza lehet szállítani Csehországba, de akkor is csak szigorúan stabilan rögzítve. Tomas Ourednicek, Zapi navigátora is fájlalta a hátát. O hétfo késo este ért haza Prágába, de továbbra is fájt a háta, így elment orvoshoz. A röntgen felvételei nem túl bíztatóak, így még szerdán kórházba kellett mennie, ahol további vizsgálatokon vesz részt és kiderül, hogy kell-e műteni.

A csapat három szereloje elindult Buenos Airesbe, hogy a sérült Mitsubishit hajóra rakják, majd azután, 19-én térnek haza, ahogy eredetileg is szólt a repülőjegyük.

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 42:15:10), 2. Ullevalseter (KTM, +01:20:54), 3. Lopez Contardo (Aprilia, +01:23:34)
Quad
1. M. Patronelli (Yamaha, 52:27:42), 2. A. Patronelli (Yamaha, +02:23:05), 3. Gonzalez Corominas (Yamaha, +04:16:46)
Autó
1. Sainz (VW, +39:16:55), 2. Al-Attiyah (VW, +00:04:28), 3. Miller (VW, +00:23:50)
Kamion
1. Csagin (Kamaz, 45:12:38), 2. Kabirov (Kamaz, +01:12:23), 3. Van Vliet (Ginaf, +09:21:02)