Bankkártyával fizethetjük a helyszíni bírságot

Vágólapra másolva!
Több bevételt remél a rendőrség a helyszíni bírságok bankkártyás befizetésének lehetőségétől, tavaly ugyanis több mint egymilliárd forintnyi kiszabott bírságot nem fizettek be az autósok. Az elképzeléssel a megbüntetett sofőr is jól jár, hiszen nem kell sorban állnia a csekkel a postán. A jogszabály már él, de a rendszer tesztelése csak márciusban kezdődik. A szabálysértések kártyás kiegyenlítése sok embert érinthet: tavaly több mint 150 ezer helyszíni bírságot osztott ki a rendőrség.
Vágólapra másolva!

"Hetvenöt euróra büntettek az osztrák rendőrök. Hazafelé tartottunk, már nem volt nálunk pénz, úgyhogy kicsit megijedtünk, hogy mi lesz. Szerencsére lehúzták a kártyámat, aztán számlát adtak, olyan szolgáltatás jellege volt az egésznek" - mesélte az [origo]-nak a nyáron történteket egy harmincas férfi. Ezen, vagyis a helyszíni bírság bankkártyás fizetésének bevezetésén dolgozik a magyar rendőrség.

A törvényi háttér már él: egy január 1-jétől hatályos jogszabály szerint - ha adottak a feltételek - kifizethetjük bankkártyánkkal a helyszíni bírságot a minket megbüntető rendőrnél. A technikai feltételek azonban egyelőre nem adottak, ráadásul a kártyás fizetés nem is lesz kötelező a közeljövőben, csak egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a csekket.

Egymilliárddal tartoznak

Több ok miatt is szeretné minél előbb bevezetni a rendszert az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Nyilván kedvező változás lesz az autósok számára, hogy legalább nem kell a csekkel sorban állniuk a postán, időt spórolhatnak, ha a büntetés pillanatában kiegyenlítik a kártyájukkal a vétségük miatt kirótt büntetést.

A másik ok egyértelműen az, hogy minél több bevétele legyen a költségvetésnek a kiszabott bírságokból. Nem ritka ugyanis, hogy - az IRM finomkodó megfogalmazása szerint - "esetlegesen feledésbe merül a csekkes befizetés", amely magyar és külföldi autósokra egyaránt jellemző. A végrehajtás pedig költséges és hosszadalmas, ezt szeretné elkerülni a minisztérium a törvényváltoztatással.

Országszerte 144 ezer alkalommal bírságoltak a rendőrök tavaly (az év első 11 hónapjában). A jelenleg feldolgozott adatok alapján több mint 3 és fél milliárd forint közlekedési helyszíni bírságot szabtak ki 2009-ben. "Az ebből számolt fizetési hajlandóság közel 70 százalékos" - közölte az ORFK. Azaz több mint egymilliárd forintot nem fizettek ki a megbírságolt autósok.

Tesztelik a rendőrök

Békés és Csongrád megyében 15-15 rendőrjárőr teszteli majd a rendszer országos bevezetése előtt az autókba szerelt terminálokat, és természetesen azt, hogy egyáltalán milyen fizetési hajlandóságot mutatnak a megbüntetett autósok. A próbaüzem március 1-jétől május 31-ig tart. "Mi voltunk az ötletgazdák. A rendszer ugyanis Németországban nagyon jól működik" - közölte az [origo]-val Tuczakov Szilvána csongrádi rendőrségi szóvivő. A leendő tesztüzemről azonban sem ő, sem a békési szóvivő egyelőre nem árult el részleteket.

Forrás: MTI
Forrás: MTI


A helyszíni bírságok jelentős részét a gyorshajtók kapják. Egyelőre nem ismert, hogy milyen típusú és mennyi bankkártya-terminált vásárol majd a rendőrség


A tesztüzemmel és a kártyaleolvasó használatával kapcsolatban az ORFK annyit mondott el, hogy a POS-terminált kezelő munkatársaik természetesen képzést kapnak a próbaüzem előtt. Ez a titkos adatok megfelelő védelme miatt fontos a rendőrség szerint. A próbaüzemes 15-15 leolvasót a rendőrautókba szerelik, annak ellenére, hogy technikailag megoldható lenne úgy is, hogy a rendőr kezében van a terminál. Tehát a Békésben és Csongrádban megbüntetetteknek ki kell majd szállniuk a kocsijukból, és a rendőrautónál hívhatják le kártáyájukról a bírság összegét.

Ki viseli a kártyás fizetés árát?

Számos kérdés nyitott még a végső rendszerrel kapcsolatban. Például azt sem tudja még az ORFK, hogy a rendőrautóba szerelt vagy mobilterminál lesz-e a végső változat. Az "optimális helyéről a tapasztalatok után dönt a rendőrség" - fogalmaztak. Nem tudni azt sem, hogy összesen mennyi leolvasót vesznek közbeszerzési eljárás keretében, és mennyit szán rá a költségvetés. Mivel a tesztüzem május végéig tart, immár az új kormánynak kell majd dönteni a beszerzésről.

Forrás: MTI
Forrás: MTI


Adatvédelmi aggályok miatt kiképzik majd a rendőröket


Arra a fontos kérdésre sem tudott válaszolni egyelőre a rendőrség, hogy ki viseli majd a kártyás fizetés költségeit. Alapesetben a terminált működtetők (boltok, éttermek stb.) fizetik ezt, ebben az esetben a rendőrség állná a költséget, de az ORFK megegyezhet a bankokkal a terhek megosztásáról is. Sőt, Binder István PSZÁF-szóvivő azt mondta az [origo]-nak, hogy - mivel nem szolgáltatást veszünk igénybe - elméletileg az sem zárható ki, hogy a megbírságoltra terhelik a költségét.