Kínai autógyár igázná le a világot

Vágólapra másolva!
A kínai Build Your Dreams (BYD) autógyár nevéhez illő célokat fogalmazott meg: 2025-re a világ legnagyobbja szeretne lenni.
Vágólapra másolva!

Build Your Dreams, vagyis valósítsd meg álmaidat - elég furcsa név egy autógyártó számára, Kínában viszont úgy tűnik, lehet vele működni. A BYD ráadásul most egy igazán nagyszabású álom megvalósítására készül, célként tűzte ki maga elé, hogy 2025-re mindenkit legyűrve a világ legnagyobb gyártója legyen.

Jelenleg Kína negyedik legnagyobbja a BYD, tavaly 450 ezer autót adott el hazai földön. 2010-re már 800 ezer, világszerte eladott autó szerepel a tervekben, 2025-re pedig a Toyotát és a Volkswagent is bedarálnák a kínaiak. Érdekes múlttal büszkélkedhet egyébként a BYD, 1995-ben a Nokia beszállítójaként akkumulátorgyártóként kezdte, első autóját csak 2005-ben adta el.

Márciusban, a Genfi Autószalonon jelenti be a gyár, hogy megkezdi autói nyugat-európai forgalmazását, hasonlóan hazai riválisához, a Great Wallhoz. Detroitban az e6 névre keresztelt, ötajtós ferdehátú villanyautót mutatta be a BYD, amely egy feltöltéssel akár 300 kilométert is képes megtenni. Amerikában korlátozott számban már idén piacra kerül.