Dakar: Peterhansel és Ullevalseter nyert

Vágólapra másolva!
Az utolsó előtti szakaszon sem az autósoknál, sem a motorosoknál nem tudott nyerni az összetettben élen álló pilóta. Az autósok között a BMW-s Peterhansel, a motorosknál pedig a KTM-es Ullevalseter volt a leggyorsabb pénteken.
Vágólapra másolva!

Maguk mögött hagyták a versenyzők az idei Dakar utolsó dűnéit is a pénteki szakasz első 50 kilométerével, ami után a szelektív 320 km-es szakaszán hatalmas küzdelem kezdődött.

Al-Attiyah első szeretne lenni a Dakaron, ehhez le kellene győznie Carlos Sainzot. Peterhansel már esélytelen a pódiumra, viszont rekorder a szakaszgyőzelmek területén, ő Csaginnal harcol. Cyril Despres első helye a motorosok között stabilnak tűnik, mögötte azonban még nincsenek elosztva a dobogós pozíciók. Ullevalseter még nem egyezett ki Lopez Contardóval, hogy kié legyen az ezüstérem.

A KTM-mel versenyző Pal Anders Ullevalseternek hozott szerencsét a Dakar babonás, 13. szakasza. A norvég motoros szerint ma a nagy köbcentis motoroknak kedvezett a terep, ő az utolsó gyors részeken már 160 km/h sebességgel hajtott. Megérte neki, mert ha így tartja magát holnap is, akkor egy Dakar abszolút második hely lesz a jutalma. Lopez Contardo több mint 5,5 percet kapott tőle, amit aligha tud lefaragni Buenos Airesig.

Stephane Peterhansel megszerezte az 55. szakaszgyőzelmét, amivel egyenlített Csaginnál, mert az orosz még kedden adott egyet Peterhansel rekordjának. Már csak egy nap van hátra, szombaton kiderül, ki lesz az ideiglenes szakasz-rekorder.

Forrás: AFP

Az utolsó dűnés szakaszon a francia Peterhansel nyert... (Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A legnagyobb csatát talán Nasser Al-Attiyah és Carlos Sainz vívta, a Volkswagen két rivális pilótája. Csapatfőnöki utasítás ide, vagy oda, mindketten nyerni akarnak, tehát valakinek rossz napja lesz szombaton. Sainz áll vezetésre, de a qatari Al-Attiyah annyira ledolgozta a hátrányát, hogy a Matador esélyei komoly veszélybe kerültek. Már csak 206 km van hátra, hogy megtartsa pozícióját az élen, és ha csak egy apró hibát vét is ő, vagy a navigátora, már el is úszott az aranyérem. Ugyanis hiába tett már meg a mezőny 8300 km-t, a mai szakasz után csupán 00:02:48 ido van közöttük, amihez elég egy deffekt is.

Forrás: AFP

...de hajszállal a spanyol Sainz vezeti az autósok mezőnyét (Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kamionosok mezőnyében nagy meglepetés már nem érhet minket. Pénteken Kabirov nyerte a szakaszt, de Csagin akkora előnnyel tartja - a már az első napon megkaparintott - vezető helyét, hogy csak egy hihetetlen balszerencse taszíthatná le a trónról.

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 49:38:44), 2. Ullevalseter (KTM, +01:04:12), 3. Lopez Contardo (Aprilia, +01:08:34)
Quad
1. M. Patronelli (Yamaha, 62:13:52), 2. A. Patronelli (Yamaha, +02:23:33), 3. Gonzalez (Yamaha, +05:08:11)
Autó
1. Sainz (VW, +45:49:42), 2. Al-Attiyah (VW, +00:02:48), 3. Miller (VW, +00:31:48)
Kamion
1. Csagin (Kamaz, 53:20:29), 2. Kabirov (Kamaz, +01:11:53), 3. Van Vliet (Ginaf, +10:37:19)