Csak nézegetik a parkolóhelyeket elfoglaló hókupacokat

Vágólapra másolva!
Senki nem takarítja el a budapesti parkolóhelyek jelentős részéről az olykor méteres hókupacokat. A Fővárosi Közterület-fenntartó szerint ez az üzemeltető parkolótársaságok feladata, míg a parkolási cégek szerint pont fordítva, a közterületeseknek kell megtisztítaniuk ezeket. Mindkét fél a fővárosi önkormányzattól várja az igazságot, amelynek kommunikációs igazgatója azt mondta az [origo]-nak, hogy a háztulajdonosok vita nélkül is ellapátolják a járdájukról a havat. A hókotrók által betakart kocsikat is a tulajdonosoknak kell kiszabadítaniuk.
Vágólapra másolva!

"Tisztában van maga azzal, hogy itt busz közlekedik?" - kérdezte kora délután egy BKV-ruhás férfi az egyirányú utca parkolóhelyén megállni képtelen, de mégis próbálkozó autóst. A kijelölt helyen ugyanis magas kupacban állt az odakotort hó. A sofőr igennel felelt, ezután jött a következő kérdés: "És azzal tisztában van-e, hogy így nem fog elférni a busz? Álljon arrébb, még mielőtt jön a rendőr!"

"A parkolótársaságok feladata"

Nem egyedi eset a fenti, ugyanis miközben a hétvégén leesett, majd az utcák szélére kotort hókupacok Budapesten százával, ezrével elfoglalják a parkolóhelyeket az autósoktól, nem takarítja el azokat senki.

A fő- és mellékutakat hókotrókkal és hómunkásokkal tisztító Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szerint a parkolóhelyek hómentesítése nem az ő dolguk. "Ez egyértelműen a parkolótársaságok feladata" - közölte az [origo]-val Horti Zsófia szóvivő, aki szerint minden területnél annak a kezelője felel a tisztán tartásért. Horti a Fővárosi Közgyűlés 48/1994-as rendeletét idézte: "meghatározott, természetes vagy jogi személy által kizárólagosan vagy rendszeresen használt közterület tisztántartásáról a használó, több rendszeres használó együttesen köteles gondoskodni."

"A közterület-fenntartó feladata"

Ennek pontosan az ellenkezőjét állította megkeresésünkre a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) ügyvezetője. Rusznák Imre közölte: "Nem feladatunk a parkolóhelyek megtisztítása, szerintünk ez a Fővárosi Közterület-fenntartó dolga". Az igazgató úgy fogalmazott, hogy "nem az úttisztítás a munkájuk, hanem a parkolóhelyek üzemeltetése".

Rusznák hozzátette: "A fővárosi parkolási rendeletben nincs olyan a feladataink között, hogy lapátoljunk. Sem emberünk, sem gépünk nincs erre." Megjegyezte azt is, hogy "nem készített fel minket erre a meteorológia". Amikor a BÖP igazgatójával közöltük, hogy a közterület-fenntartó másként látja ezt, elismerte, hogy valóban vita van közöttük erről. "Jelenleg a fővárosi önkormányzat állásfoglalását várjuk ebben a kérdésben" - mondta.

"Más tudja a dolgát értesítés nélkül is"

Nyáry Krisztián, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója tud a vitáról, de szerinte a helyzet nem annyira bonyolult. "Habár nincs hivatalos jogi állásfoglalása a fővárosnak a kérdésről, de annak ellenére, hogy a jogszabály ezt így szó szerint nem írja le, mégis a parkolótársaságok mint üzemeltetők kötelesek eltakarítani a havat a parkolóhelyekről" - közölte Nyári, majd hozzátette: "A házak tulajdonosai sem kaptak most külön értesítést arról, hogy lapátolják el a házuk előtti járdát, mégis mindannyian tudták a dolgukat, és eltakarították a havat."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A hóval takart autó az egyetlen, amely szabályosan parkol. Itt több tucat parkolóhely használhatatlan


Mint írtuk, Rusznák részben arra hivatkozott, hogy sem emberük, sem gépük nincs a hó eltakarítására. A Budapest három pontján P+R parkolókat (Újpest-városkapu, Kőbánya-Kispest és Hűvösvölgy) üzemeltető Parking Kft. mégis megoldotta ezt a saját parkolóhelyein. "Leszerződtünk egy alvállalkozóval, amely gépekkel és hómunkásokkal már el is takarította a havat" - mondta az [origo]-nak Volly György kommunikációs igazgató.

"Aki nem felkészült, menjen BKV-val"

Sok utcán parkoló autó tulajdonosa szembesült azzal hétfőn, hogy a kocsija köré esett nem kevés hó mellett a kotrógépek is jelentős mennyiségű havat túrtak a járműre. Budapest utcáin százával lehetett még kora délután is olyan kocsikat fotózni, amelyeknek elindulását megnehezíti a kocsi oldalához fagyott hó, vagy az elé-mögé pakolt hókupac. A járművekre tolt hóért részben - a kerületi kisebb hókotrók mellett - felelős Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szerint a kocsik kiszabadítása nem az ő feladatuk. "A tulajdonosnak kell kiásnia a kocsit. Hólapáttal, téli gumival bármilyen helyzetből ki lehet jönni. Az én autóm is kint állt az utcán, nő vagyok, mégis kiszabadítottam a kocsimat, és bejöttem dolgozni" - fogalmazott Horti Zsófia. Az FKF szóvivője szerint "aki úgy érzi, hogy a tudása vagy az autója, vagy ő maga nincs felkészülve a téli útviszonyokra, az most közlekedjen BKV-val. Mindenhová el tudnak menni a járataik."

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Gyakori a hasonlóan betakart jármű Budapest utcáin