Százezres horpadást okoz a kocsikra zúduló hó

Vágólapra másolva!
Százával jelentkeznek biztosítójuknál azok az autótulajdonosok, akiknek a háztetőkről lezúduló mázsányi hó összetörte a kocsiját. Budapest belvárosában különösen veszélyes ezekben a napokban a jellemzően hófogó nélküli öreg házak mellé parkolni, amelyekre rendszerint elmulasztják kirakni a közös képviselők a figyelmeztető táblát. A kár könnyen elérheti a több százezer forintot autónként.
Vágólapra másolva!

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Nem ritka Budapest belvárosában a hasonló mértékben összetört jármű


"Több köbméter hó hullott az autómra. Olyan harminc centivel benyomta a kocsi tetejét, vagy 300-400 ezer forint lehet a kár" - mesélte az [origo]-nak a hétfőn történteket egy budapesti autótulajdonos. A nő a saját háza mellett parkolt, pontosan a saját emeleti lakása alatt, és éppen ez az, ami miatt a biztosító nem fizet neki egy fillért sem. A hatlakásos épület ugyanis most alakul társasházzá, közös biztosítása ezért még nincs, csak néhány lakásra van külön-külön megkötve. Az ő otthona a biztosítottak közé tartozik, de ez sem segít rajta.

Az újpesti lakást az Aegon biztosította. "Sajnos nem lehet egy személyben károkozó és kárelszenvedő a biztosított, és ez így van az összes többi cégnél is. Ha a szomszéd lakása előtt állt volna a kocsi, vagy a szomszéd autója állt volna az ő lakása alatt, akkor lehetett volna a felelőst és a kár elszenvedőjét szétválasztani. Sajnos ebben az ügyben nem tudunk jó megoldást, mivel a saját magának okozott kárt nem ismeri a biztosítás" - kommentálta a sajtóosztály munkatársa a történteket.

Százezres károk az autókban

Amellett, hogy balszerencséje is volt az autósnak, számos, a legtöbb századelős fővárosi házra jellemző hiba következménye lehet a horpadás. Az öregebb épületek tetejéről ugyanis sok helyütt hiányoznak a hófogók, és rossz az ereszcsatornázás. A fővárosi önkormányzatnál nem tudták megmondani, hány épület lehet veszélyes, még megbecsülni sem merték ezek számát. Szintén probléma, hogy ezeknél az épületeknél nem rakják ki a közös képviselők a veszélyre figyelmeztető táblát, a fotósunk órákig bóklászott, amíg egyet meg tudott örökíteni.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

Sok háznak nincs pénze a hófogó felszerelésére


Mindezek miatt igen komoly károk keletkeznek a régi házakkal teli, szűk utcás belső kerületekben. Csak az Aegonnál az elmúlt napokban 130 autós jelentkezett, a becsült kárösszeg 40 millió forint körül lesz a biztosító közlése szerint. Az Allianzhoz februárban harminc bejelentés érkezett (becsült kárösszeg 12,5 millió forint), a Generalihoz negyven, itt három- és ötmillió közé becsülték az összes kárt. Az Union tapasztalatai szerint ugyanakkor nemcsak a hó, hanem "az autók lemezét átlyukasztó" jégcsapok is okozhatnak százezres kárt egy-egy kocsiban.

Casco helyett közös képviselő

Ha megsérült valakinek a kocsija, a biztosítók azt tanácsolják, készítsen fotót a helyszínről, emellett nagyon hasznos lehet egy szemtanú is. Amennyiben van az autóra casco, ez fedezi a károkat, a hazai járműpark jelentős része azonban a kötelező felelősségbiztosításon kívül nincs biztosítva. Ebben az esetben meg kell keresni a társasház közös képviselőjét, és ki kell deríteni, hogy a háznak van-e biztosítása. Erre már sokkal nagyobb az esély.

Forrás: MTI

Egy lehetséges megoldás. Veszprém belvárosában tűzoltók takarítják le a havat egy tetőről


Az általunk megkeresett biztosítók szerint ők mindig megvizsgálják, hogy a ház tulajdonosa, vagyis annak közös képviselője megtett-e mindent a kár megelőzése érdekében. Ha van hófogó, megfelelő a csatorna és a cserép állapota, ráadásul annyira körültekintő volt a közös képviselő, hogy ezek ellenére táblával is figyelmeztette a parkoló autósokat a lehetséges veszélyre, akkor a sérült járművek tulajdonosai nem kapnak kártérítést az épület biztosítójától. Csak ha a ház hibázott.

Utólag rakták ki a figyelmeztetést

A főváros öt kerületében épületeket képviselő Judrit Kft. ügyfélkapcsolati igazgatója, Simon József szerint "egy közös képviselőnek elemi kötelessége, hogy amikor ennyi hó esett, ellenőrizze, hogy mi a helyzet". A közös képviselőként is dolgozó igazgató úgy fogalmazott: "Nem is értem, hogy történhet meg az, hogy egyesek ezt elmulasztják." Állítása szerint az általuk képviselt házak mindegyikén van jó állapotú hófogó.

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Több köbméternyi hó több százezer forintnyi kárt képes okozni


Pár napja a VI. kerületi Bajnok utcában is megsérült egy autó, az érintett ház közös képviselője azt mondta az [origo]-nak, nincs hófogó az épületen. A képviselő ezt a pénzhiánnyal magyarázta. Azt is megkérdeztük, hogy legalább kitáblázták-e idejében a veszélyt. "Ma már ki van rakva" - felelte a képviselő.

A gyalogosok eddig megúszták

A behorpadt autók mellett Budapest belvárosban több járdán is láthatók háztetőkről lezúdult hókupacok. Ennek ellenére az elmúlt napokban szerencsére egyetlen bejelentés sem érkezett sérült gyalogosról vagy kerékpárosról az Országos Mentőszolgálathoz.