GT3-as versenyautó a BMW Z4-ből

Vágólapra másolva!
Bemutatta a Z4-ből készült GT3-as versenyautóját a BMW, a géptető alá az M3 motorját szerelték.
Vágólapra másolva!

Elkészült a BMW Z4 GT3-as változata, az autóba az M3 négyliteres V8-asát rejtették. Korábban szó volt arról, hogy az M3-as GTS változatából származó 4,4 literes motor kerül a versenyautóba, de ezt az FIA olyan feltételekhez kötötte, hogy a BMW inkább a kisebb motor mellett döntött. Módosították a vezérlő-elektronikát és új hatfokozatú szekvenciális váltót építettek be, így az M3-hoz képest 60 lóerővel nagyobb, 480 lóerő a versenyautó teljesítménye.

Már az alapfelszereltség részét képezik a versenyfelnik és gumik, van ABS is, a légkondicionáló viszont csak opciós. A BMW szerint hosszú távú versenyeken hasznos lehet, ha be van építve az autóba, sőt bizonyos versenyeken kötelező is. Alapáron 298 ezer euróba (79 millió forintba) kerül az újdonság, amely bármilyen nemzeti vagy nemzetközi GT3-as sorozatban indulhat.

Ott lesz az autó az FIA GT3-as Európa-bajnokságán, az egyik autóban a magyar Walter Csabával, aki tavaly még az Alpina gyári versenyzője volt, idén átül a BMW-be. A párja ugyanaz a Claudia Hürtgen lesz, akivel tavaly még az Alpinában mentek együtt. A Z4 GT3 a német autóklub, az ADAC GT Masters sorozatában is indul, valmint májusi nürburgringi 24 óráson is bemutatkozik. Emellett természetesen 24 órás viadalok sokaságán is láthatjuk majd a verseny Z4-et.

Az előző Z4-es versenyautó sikerei okán most az új modell iránt hatalmas az érdeklődés, pedig még csak az első tesztpéldány készült el, ami még csak most kezdte el a tesztprogramját. Az autó fejlesztésében egyébként résztvesznek a korábbi F1-es csapat aerodinamikai szakemberei is, ezért a versenyzők elsősorban a gyors kanyarokban elég sokat várnak az Z4-től.