Szalay csapatában versenyez Benik

Vágólapra másolva!
Egy csapatban versenyez Szalay Balázs és Benik Balázs: a jövő heti olaszországi terepralis viadalon, az Italian Baján az Opel Dakar Team egyik pilótája lesz a korábbi ralibajnok Benik.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Szalay elmondta, hogy külön örül Benik jövetelének, mert őt is jobb teljesítményre fogja sarkallni. "Nagy kihívás egy háromszoros magyar ralibajnokkal versenyezni, de úgy gondolom, hogy ez az egész csapat fejlődésének egy további lépcsőfoka" - fogalmazott a terepralis.

Szalay elmesélte, élete egyik legnagyobb élménye volt, hogy február végén a Baja Russián, Oroszországban szöges gumival, hóban és jégen versenyezhetett. "Teljesen extrém körülmények között próbáltuk ki az Opel Antarát. Óriási vezetéstechnikai tapasztalatot lehet szerezni az ilyen csúszós terepen való versenyzéssel, hiszen minden egyes pillanatban koncentrálni kell arra, hogy ne hibázzon az ember, mert a legkisebb tévedés is végzetes lehet."

A jövő csütörtöktől vasárnapig zajló olaszországi viadalon Szalay és Benik navigátort cserélnek, vagyis Lukács József ül a Dakar-rali kipróbált harcosa mellé, míg Bunkoczi László a ralibajnokot kíséri a száguldáson.

Forrás: Szalay Dakar Team

"Egyelőre fogalmam sincs, miről szól ez a szakág, ez majd csak az Italian Baján fog kikristályosodni" - mondta a korábban Ford Focus WRC-t kormányzó Benik. "Az viszont biztos, hogy a versenyen nem lesznek olyan elvárásaim, mint a raliban. Ezen a futamon csak ismerkedünk a terepralival, egyelőre a túlélés a cél, aztán kiderül, mit hoz a jövő."

Két ismert tévés is csatlakozott Szalayékhoz: a március végén esedékes első hazai futamon Várkonyi Andrea, a TV2 bemondója irányítja az egyik versenyautót és kollégája, Azurák Csaba olvassa az itinert.

Forrás: Szalay Dakar Team

"Egy teljesen új kihívás elé néz az Opel Dakar Team azáltal, hogy a csapat immár négy versenyautóval indul. Különösen érdekes feladat az számomra, hogy Várkonyi Andreát, akinek még semmilyen autóversenyzési tapasztalata nincs, beavassuk a terepralizás titkaiba. Biztos vagyok benne, hogy nem tudja, mit vállalt, remélem, bírni fogja a megpróbáltatásokat, azt a fizikai munkát, amely vár rá, hogy az 50 és 70 km-es gyorsasági szakaszokat teljesíteni tudja a mohácsi országos bajnokságban. Kíváncsian várom, hogy Azurák Csabával, akivel jól megértik egymást a televízió képernyőjén, milyen párost fognak alkotni, ha több órán keresztül össze lesznek zárva az autóban. Nehéz dolga lesz Csabának, hiszen neki nem csak arra kell majd koncentrálnia, hogy az autó hogy halad a terepen, hanem arra is, hogy megtalálják a helyes utat, ami néha nagyon nehéz, pláne egy tapasztalat nélküli navigátornak" - mondta Szalay.