Új Passat-ellenfél a Kiától

Vágólapra másolva!
Hivatalos fotókat hozott nyilvánosságra a Kia a New York-i Autószalonon debütáló új Optimáról, amelyet Európában Magentisként ismerünk. Sportos lett a középkategóriás modell, tetővonala kupésan lejtős.
Vágólapra másolva!

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Peter Schreyer főtervező forradalmat csinált a Kiánál, az új formanyelv eddig ismeretlen magasságokba emelte a koreai márkát. Schreyer legújabb munkája az Európában Magentisként ismert új Optima, mely a New York-i Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek.

Hasonlóan az új Sportage-hez, a friss Magentisnek sincs túl sok köze elődjéhez, egy sportos limuzin képe rajzolódik ki, mely valóban veszélyes lehet a konkurenciára. Európai ízlés szerint készült az autó a Kia frankfurti központjában, a Ford Mondeótól, az Opel Insigniától és a Volkswagen Passattól kell elcsábítania a vevőket.

Ugyanarra a padlólemezre épül az új Magentis, mint a nemrég bemutatott Hyundai Sonata, hosszabb, szélesebb és tengelytávja is nagyobb, mint középkategóriás konkurenseié. Legnagyobb dobásnak mégis a lehető legalacsonyabbra húzott tetővonal tűnik, a Kia csak óvatosan adagolta a technikai részleteket, de állítólag hat centivel alacsonyabb a riválisoknál.

Első lépésben csak limuzinként lesz elérhető az új Magentis, de később elképzelhető egy kombi érkezése is. Kétliteres benzines és ugyanekkora dízelmotorral indul a forgalmazás, utóbbi a Sportage-ben már bemutatkozott, teljesítménye 133 lóerő. Elképzelhető hibrid kivitel piacra dobása is, az európai névről azonban állítólag még nincs hivatalos döntés. Ha a Magentis elnevezés elbukik, az csak azért történik majd, hogy a Kia új alapokról kezdhesse a középketegóriás építkezést.