Belmondo ökle - Citroën DS3 menetpróba

Vágólapra másolva!
A sok tapogatás és ülőpróba után végre kipróbálhattuk a Citroën legvagányabb modelljét, a DS3-at. A Mini-riválisnak kikiáltott francia kisautó nem okozott csalódást, pont olyan jó vezetni, mint ahogy kinéz. Az árlista 4,2 millió forinttól indul.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Egy rendhagyó verseny keretei között tartották a DS3 hazai menetpróbáját
(Még több fotó a galériában, kattintson a képre!)


A Citroën mesterien hergelte a szaksajtót a DS3 bemutatása kapcsán. Tavaly év elején csak azért hívtak minket is Párizsba, hogy egy színpadon időnként megvillantsanak egy tanulmányt, amolyan autóbolondoknak szervezett peep-show jelleggel. Nem volt kimondottan élvezetes, de azért több a semminél, így legalább már tudtuk, mire számíthatunk a francia márkától az év során. Hivatalosan tavaly ősszel, a Frankfurti Autószalonon rántották le a leplet a DS3-ról, ami után fél évnek kellett eltelnie, hogy hozzánk is megérkezzen. Sajnos a februári magyarországi bemutató csak tovább fokozta a frusztrációnkat, mert akkor sem lehetett kipróbálni, csupán megtapogatni és ülőpróbát venni.

Forrás: Citroën
Még több gyári fotó a galériában. Kattintson a képre!


Ezek után megváltásnak tűnt a Citroën meghívója a DS3 hazai menetpróbájára, amelyben az állt, hogy egy rendhagyó verseny keretei között lehet kipróbálni, ráadásul a feladatok egy része a Kakucsringen lesz. Sajnos nem minden alakult úgy, ahogy álmainkban elképzeltük, mivel a menetpróbán nem a sebesség hajkurászása volt a cél, hanem különböző feladatokat kellett végrehajtani előre megadott idők szerint. Aki járt már veterános autóversenyeken, sejtheti, hogy miről is volt szó: a Kakucsringen konkrétan az volt a feladat, hogy pontosan 1 perc 30 másodperc alatt érjünk körbe - ami nagyjából 40 km/órás átlagtempót jelentett -, e fölött és alatt büntetés járt. Mindezt egy remek vonalvezetésű, technikás pályán, egy közel 160 lóerős, régóta várt autóval.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Bútor Róbert a tőle megszokott stílusában közlekedik


Emberkínzás volt a javából, amin csak némileg tudott valamit enyhíteni, hogy a DS3 bemutatójának két sztárvendége, Talmácsi Gábor motorversenyző és Bútor Róbert ralipilóta megautóztatott négy kisorsolt újságírót. A vakszerencse folytán két kör erejéig beülhettem Talmácsi Gábor mellé, aki tekintettel arra, hogy vizes volt a pálya, nem a sebességre, hanem látványra autózott - konkrétan az összes kanyarban keresztbe állította a DS3-at. Öröm volt nézni citroënes kollégák felszabadultnak nem mondható arckifejezését a produkció láttán. Ha nem is ilyen stílusban, de azért kellő lendülettel mi is kipróbálhattuk a DS3 tudását, igaz közúton, de ez már csak a következő oldalon derül ki.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Sztárparádé a bemutatón: Talmácsi Gábor és Bútor Róbert

Talmácsi Gábor, a Fimmco Speedup Team versenyzőjének véleménye a DS3-ról a kakucsringi körőzés után:
"Nagyon jók a tapasztalataim a DS3-assal! Vezettem már normál utcai körülmények között, de itt, zárt pályán a harapós oldalát is megmutathatta az autó. Kiváló volt az elektronika, amikor bekapcsolva hagytam, az EPS nem hagyta, hogy keresztbe álljak! Már-már azt mondanám, majdnem versenyautó: sportosan vezethető, feszesek a futóművei, és gyönyörűen tartja az ívet."

Bútor Róbert, CITROËN TOTAL Rally Team versenyzőjének vélemény a DS3-ról:
"Amint beszálltam, kikapcsoltam az ESP-t, hogy valóban érezzem, mit tud a DS3. Most még csak az utcai verziót tesztelhettem, de ezen is érezhető, hogy a majdani versenyautó alapjai tökéletesek. Nagyon jól fordul, könnyen irányítható, és annak ellenére, hogy szakadt az eső, és a tapadás a minimumra csökkent, az autót végig a belső íven tudtam tartani. A 155 lovas THP motor rugalmas, és teljesítménye tökéletesen megfelel még egy sportos vezetőnek is. Gyors, pontos és fiatalos. Ráadásul a minőségérzet abszolút prémium. Alig várom, hogy lássam a versenyváltozatot, amely a 2011-es ralivilágbajnokságon indul! És persze még ennél is jobban szeretném, ha a magyar bajnokságon jövőre már egy DS3-assal versenyezhetnék..."