Felborult a jávorszarvas-teszten a Citroën Nemo

Vágólapra másolva!
A német autóklub (ADAC) jávorszarvas-tesztjén már 80 km/órás sebesség is túl sok volt a Citroën Nemónak, az ESP nélküli egyterű felborult.
Vágólapra másolva!

Három, azonos alapokra épülő egyterűvel szerette volna elvégezni a hirtelen kikerülő manőveres, más néven jávorszarvas-tesztet az ADAC, de végül csak két próbára került sor. A Citroën Nemo teljes kudarcot vallott a teszten, már 80 km/órás sebességnél felborult az ESP nélküli modell, biztonsági okokból ezért a - logótól eltekintve - szinte teljesen azonos Peugeot Bipperrel el sem végezték a tesztet.

Az ADAC szerint ugyanígy járt volna a másik PSA-s egyterű is, az alapjait tekintve azonos, de menetstabilizálóval szerelt Fiat Qubo ugyanakkor hibátlan teljesítményt nyújtott, a manőver közben minden kereke a betonon maradt.

Gyorsan reagált az eredményre a PSA, a francia konszern bejelentette, hogy a jövőben a Nemóban és a Bipperben is az alapfelszereltség része lesz az ESP. A dízelmotoros, ESP-s Nemók már szeptemberben érkeznek, a benzineseknél még hátra van néhány teszt, így a bevezetés 2011-re csúszhat. Ugyanezt a lépést várják a Fiattól is. Korábban a Renault Kangoo-val adódott hasonló probléma a jávorszarvas-teszten, de ott végül mégsem borult fel az autó.

http://www.youtube.com/v/bCmB0UVdx8E&hl=en_US&fs=1&