Nehezen úszhatja meg a szabadságvesztést Stohl

Vágólapra másolva!
Ha beigazolódik, hogy súlyosbító körülmények garmadája állt fenn, könnyen börtönbe kerülhet a súlyos balesetet okozó Stohl András. Enyhítő körülményként a gyerekeire és a megbánásra hivatkozhat Stohl, akit hamarosan szembesíthetnek is a baleset áldozataival. A sajtóban megjelent 3,8 ezrelékes véralkoholszintet találgatásnak nevezi a rendőrség.
Vágólapra másolva!

"Nagyon nehezen tudom elképzelni a felfüggesztettet" - összegezte Stohl András szombat hajnali balesetének eddig ismert körülményei alapján a megítélése szerint valószínűsíthető ítéletet Kamarás Péter ügyvéd, aki az [origo] kérésére felsorolta, milyen bűncselekmények és szabálysértések sorát követhette el a színész a jelenlegi információk alapján.

Először is Stohl - saját bevallása szerint is - ittasan vezetett, aminek a büntetési tétele pénzbírság, közmunka vagy legsúlyosabb esetben egy évig terjedő szabadságvesztés lehet. Jelenleg az ügy legnagyobb kérdése az, hogy Stohl nyújtott-e segítséget a sérülteknek, avagy enélkül távozott a helyszínről. Tehát nem csak arról van szó, hogy megvárta-e a mentőket, hanem arról, hogy ezt megelőzően részesítette-e elsősegélyben a két sérültet.

A cserbenhagyás ugyanis szintén egy évig büntethető, ráadásul Stohl esetében súlyosbító körülmény, hogy visszaesőként okozott balesetet. Közúti baleset okozásáért is elítélhetik tehát a színészt, ennél a majdani büntetési tételét nagymértékben befolyásolhatja, hogy a baleset súlyos sérültje (egy 77 éves férfi, aki háromórás műtéten esett át) tökéletesen felépül-e a sérüléseiből, vagy maradandó károsodást szenvedett. Utóbbi esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az elkövető.

Nem ez az első eset

Forrás: MTI

A 2002-es balesetben csak Stohl sérült meg. Akkor bizonyítottan ittasan vezetett


Stohl András nem először volt érintett ehhez hasonló balesetben. 2002 júliusában súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították őt kórházba, miután autójával közlekedési balesetet szenvedett a 30-as úton, Aszód és Gödöllő között. A gépkocsi - ismeretlen okból - felborult, hármat pördült, és a tetejére borulva egy árokban állt meg. Később a rendőrség közölte, a színész közepes alkoholos befolyásoltság állapotában volt a baleset idején. A bíróság végül 112 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Stohlt, és egy év kilenc hónapra bevonta a jogosítványát.



A gyerekeire hivatkozhat a büntetőügyben

Az MTI baleseti helyszínen készült fotóján látszik, hogy Stohl Subaru Foresterének a sebességmérője 95 kilométer/óránál kiakadt (az adott útszakaszon 60 km/óra a megengedett sebesség), de Kamarás szerint ebben az esetben a gyorshajtás önmagában nem különálló bűncselekmény, hanem része lehet a közúti baleset okozásának, súlyosbító körülményként. (A kiakadt sebességmérő önmagában természetesen nem bizonyítja a gyorshajtást.) Az ügyvéd szerint szintén súlyosbíthatja a majdani ítéletet az, hogy a balesetet követően állítólag Stohl újra autót vezetve hagyta el a helyszínt.

Több tévécsatornának nyilatkozva a szemtanúk az állították: a színész arra kérte élettársát, hogy mondja azt a rendőröknek, ő vezette a balesetet okozó járművet. Ez azonban, még ha igaz is, nem számít súlyosbító körülménynek: Kamarás szerint ez "eredménytelen felbujtás", ugyanis a színész később elismerte, sőt megbánta tettét.

4500 forintból megúszta volna Stohl

Ma már számos sofőrszolgálat működik Budapesten arra az esetre, ha valaki alkoholt fogyasztott, de a saját autójával szeretne hazamenni. Elég csak felhívni valamelyiket, és egy sofőr a saját kocsinkkal fuvaroz minket haza, éjjel-nappal, akár Budapesten kívülre is, ráadásul nem is drágán.

Annyi tudható, hogy szombaton hajnalban Stohl színházból tartott hazafelé, de hogy melyikből, vagyis a főváros melyik részéből indult, arra a rendőrség nem tudott válaszolni. A Nemzeti Színház honlapja szerint péntek este Wolf szerepét játszotta Stohl A park című darabban, ezért az általunk felhívott két futárszolgálattól azt kérdeztük, hogy innen mennyibe kerül egy fuvar Fótra.

Az egyik cégnél 4500 forint, míg a másiknál 5300 ennek az útnak a tarifája, és természetesen napi 24 órában hívhatóak. Amikor azt kérdeztük az ügyfélszolgálaton, hogy részeg embereket is elvállalnak-e, akkor a hölgy kis kuncogás után csak annyit mondott: "legfőképpen".



Épp a megbánás lehet ugyanakkor az egyik enyhítő körülmény Kamarás szerint, habár - mint a konkrét ügytől elvonatkoztatva mondta - médiaszemélyiségek esetében ez nemritkán a kirakat része. A másik enyhítő körülmény az ügyvéd szerint Stohl esetében az lehet, hogy több gyermeke van. Ennek ellenére - a jelenlegi információk alapján, hangsúlyozottan "külső szakértőként" - Kamarás a sok feltételzhező súlyosbító körülmény miatt fogházban letöltendő szabadságvesztést valószínűsít. Tippelni nem akart, de mivel "háromszoros bűnhalmazattal állunk szemben", összességében másfél évtől 4,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a bíróság a baleset okozóját.

Forrás: MTI

Jól látható a fotón a sebességmérő kiakadt mutatója. A rendőrség lefoglalta a kocsit

Az ügyvéd elképzelhetőnek tartja, hogy a sértettek kártérítési igénnyel is fellépnek majd a büntetőügy keretében, aminek az összege szerinte milliós is lehet. Mint megírtuk, a színész már most milliókat bukik, hiszen elesett az X-Faktor jól jövedelmező műsorvezetői posztjától csakúgy, mint a Tűzvonalban című sorozatban játszott főszerepétől.

Keddre lehet véralkoholszint-adat

A rendőrség hétfőn már nem közöl friss információkat a balesettel kapcsolatban, de a hétfői Blikkben megjelent állítólagos 3,8 ezrelékes véralkoholszintet találgatásnak nevezte az [origo] kérdésére Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőrkapitányság ügyeletes szóvivője. A főhadnagy szerint még nincs meg a vérvétel eredménye, azt legkorábban kedden kora délután teheti nyilvánossá a rendőrség.

Stohl "alkoholos befolyásoltságának" szintje mellett az autóját is szakértők vizsgálják. Ennek megfelelően a főhadnagy nem tudta megerősíteni, hogy valóban 95 kilométer/órás sebességgel haladt volna a baleset időpontjában a színész terepjárója, amire utal a már említett fotó. A Blikk ma megjelent egyik fotóján látható, hogy egy úgynevezett második generációs éjjellátó távcső zárt tokja hevert a kocsi hátsó ülésén, amelyet a napilap haditechnikai eszköznek minősít, vagyis a távcső birtoklása szintén büntetendő. A szóvivő szerint vizsgálják azt is, hogy kié ez a készülék és miként került az egyébként közismerten hobbivadász Stohl autójába.

Forrás: MTI

Ketten megsérültek a szombat hajnali balesetben, egyikük súlyosan

Egyelőre arra a kérdésre sem tudott válaszolni Beluzsárné Belicza Andrea, hogy megvárta-e a mentőket Stohl. A baleset résztvevői szerint még a helyszínre érkezésük előtt elhajtott onnan, a színész viszont azt állítja, megvárta az orvost. "Megvártam a mentőket, s csak utána távoztam, de egyebet nem mondhatok, mert az ügyvédek azt tanácsolták, hogy várjuk meg a vizsgálat végét" - fogalmazott Stohl az MTI-nek. "Meghallgatunk minden tanút arra vonatkozóan, hogy a tőle elvárható mértékben segítséget nyújtott-e. Ha ellentmondás van a vallomásaik között, akkor szembesíthetjük is őket" - reagált az állításokra a főhadnagy.

Megkerestük Győrfi Pált, de az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, hogy Stohl esetleges találkozását a mentősökkel sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Mint fogalmazott, nyilván tudják a helyszínre érkező kollégái, hogy beszéltek-e a színésszel, de ők nem foglalkozhatnak a balesetek helyszínén lévő emberek személyazonosságával, nekik a sérülteket kell ellátni. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni, hogy a kollégáit kihallgatták-e a rendőrök.

Spiccestől a csontrészegig

Mint említettük, várhatóan kedden lesz információ arról, mennyi alkoholt fogyasztott Stohl András a balesetet megelőzően, de addig is érdemes megnézni alábbi összeállításunkat arról, mit jelent a valóságban az, ha valaki például 2 vagy 3 ezrelékes véralkoholszinttel vezet. Milyen hatással van ez a szervezetére? Mire képes egy ennyire lerészegedett ember és mire nem? Megkérdeztük erről az [origo] volt dietetikusát, Nógrádi Katalint.

• 0,5 ezrelék véralkoholszint elvileg a felső határa a normális, vezetéskor szükséges relflexidőnek. Efölött hosszabbodik a reakcióidő, csökken a mozdulatok összehangolási ideje. Erre mondjuk azt, hogy spicces.

• 0,5-1,5 ezrelék véralkoholszint között már veszélyessé válik a vezetés, megemelkedik a vérnyomás, miközben erősödik a magabiztosság érzete, sokaknál élénkebbé válik a beszéd, hevesebbé a mozdulatok. Ebben a helyzetben ittasnak nevezhetjük az embert.

Pár hónapja álrészegen vezettünk autót, amikor kipróbáltunk egy részegséget szimuláló rendőrségi segédeszközt

• 1,5-2,5 ezrelék véralkoholszint esetén egyesek erőszakosan viselkednek, ugyanakkor nem tudnak már megállni egyenesen, imbolyognak. Vérnyomáscsökkenés és hányás is jelentkezhet, az önkontroll minimális. Az ilyen mennyiségű alkoholt fogyasztott ember - akit már részegnek hívhatunk - úgy érzi, mindenre képes. (Stohl 2002-es balesete után 1,7 ezreléknyi alkoholt találtak a vérében, az érték 1,9 ezrelék lehetett, amikor az árokba sodródott.)

• 2,5-3,5 ezrelék véralkoholszint esetén álmosság lép fel, egyesek el is aludhatnak, azt követően nehezen ébreszthetők. Alig megy a beszéd, ilyenkor már semmit nem tud rendesen elvégezni az ember. Természetesen egyénfüggő az alkohol felszívódása és lebontása, hogy kire miként hat az elfogyasztott szesz, de a dietetikus szerint ez már az alkoholmérgezés szakasza. Efölött szerinte már nem különíthetők el teljesen egymástól a kategóriák és a tünetek, az emberek szervezetétől függ a reakció.

• 3,5-4,5 ezrelék véralkoholszint között sokaknál eszméletvesztés léphet fel, az ember nem reagál az ingerekre.

• 4,5-5 ezrelék véralkoholszint között vagy afelett elvileg halálos alkoholmérgezésről beszélünk. A dietetikus szerint tízezerből egy ember lehet, aki ennyi alkohollal a szervezetében nem veszíti el az eszméletét és nem esik kómába. Szerinte könnyen lehet, hogy akiket 4,5 ezrelék körüli véralkoholszinttel kapcsolnak le a rendőrök, azoknak az állapota később súlyosabbá vált.