Harmadfalunyi féktávolság - gyorshajtás-rekord Somogyban

Vágólapra másolva!
Gyorshajtási rekordot mértek a rendőrök szerdán a Somogy megyei Bőszénfán.
Vágólapra másolva!

Egy autós 118 kilométer/órás sebességgel száguldott át a Somogy megyei Bőszénfán; hirtelen fékezés esetén ekkora sebességnél 120 méter a féktávolság, ami pont harmada a falun átvezető út hosszának - közölte a kaposvári rendőrkapitányság az MTI-vel.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez egy elég pesszimista adat, csupán akkor állhat közel a valósághoz, ha nedves úton egy nagyon rossz minőségű gumival fékezünk és a sofőr reakcióideje is nagyon lassú. Egy mai átlagos autó száraz úton egy nem túl jó gumival is körülbelül 40 méter alatt áll meg 100 km/óráról, ami annyit jelent, hogy 118-ról körülbelül 56 méter lehet a fékút. Ha ehhez hozzáadjuk az egy másodperces reakcióidő (ami szintén nem a legjobb adat) alatt megtett útat (32,8 méter), akkor kijön, hogy 89 méter alatt meg kell tudnunk állni ekkora sebességről. Egy jó fékekkel rendelkező jobb gumikkal felszerelt autó, egy gyorsan reagáló sofőrrel ezt simán betornázhatja 70 méter alá.

Napi rekordot állított fel egy másik autós is, akit lakott területen kívül - Somogyaszaló és Mernye között - 151 km/óra sebességgel mértek be a rendőrök.