Amerikában is bemutatkozik a ralikrossz

Vágólapra másolva!
A 2010-es ralikrossz Európa-bajnokság harmadik, angliai futamán három győztes ünnepelhetett a végső finálékat követően. A csúcskategóriában idén eddig százszázalékos Michael Jernberg ezúttal a B döntőben ragadt, így a címvédő Sverre Isachsen győzelmével az összesített pontversenyben is egyből az élre állt. A divízió 1/A mezőnyében a cseh Zdenek Cermak, a divízió 2-ben pedig az ír Derek Tohill egyaránt élete második Eb-futamgyőzelmét aratta. Mindeközben egy örömteli hír bejelentése folytán maga a sportág is ünnepelt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Johnny Loix

Az A döntő rajtja, Doran összeragasztott autójával
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Mindenekelőtt kezdjük a sportág számára jelentős hírrel: immár hivatalos, hogy idén a tengerentúlon is bemutatkozik a ralikrossz, és augusztus 28-29-i, október 2-3-i és november 6-7-i dátummal megrendezik az első három ralikrossz-versenyt az Amerikai Egyesült Államokban, a New Jersey-i Motorsport Arénában.

Mindezt J.B. Niday, az amerikai ralibajnokság (Rally America) ügyvezető igazgatója jelentette be a hétvégi, angliai Európa-bajnoki futam helyszínén, egy hivatalos sajtótájékoztató keretében. Az amerikai álom tehát hamarosan valósággá válhat a sportág számára, melynek népszerűsége így Amerikában is hamar megnőhet.

Az amerikai X-Games- és driftbajnok, a világhírű Tanner Foust eddig csupán egyetlen ralikrossz-versenyen vett részt életében (az idei portugál Eb-futamon), ám rögtön belehabarodott a sportágba, és a fejébe vette, minden tőle telhetőt elkövet, hogy a ralikrossz tökéletes amerikai propagátorává váljon. "Már jó ideje nézegettem az európai ralikrosszról készült videófelvételeket az interneten, és meggyőződésem, hogy az amerikai nézők imádni fogják ezt a sportot, különösen a lebonyolítás rendszere miatt. Rengeteg akció rövid idő alatt, öt autó egyszerre a pályán négykörös futamok erejéig - ez kell a népnek!"- nyilatkozta Foust a Lydden Hill-i sajtótájékoztatón.

Forrás: Johnny Loix

A sportág legfiatalabb Európa-bajnoka, Lysen tizenkettedik lett


J.B. Niday, az amerikai ralibajnokság feje is hasonlóan biztos abban, hogy a ralikrossz egy pillanat alatt belopja majd magát nemcsak az amerikai szurkolók, de a pályatulajdonosok szívébe is. "Ez egy igazi eszelős motorsportág, és ezt elmagyaráztuk az amerikai versenypályák tulajdonosainak is, akik imádták a sok rövid futam ötletét. Így nem számít, ha egy futam unalomba fullad, mert három perc múlva úgyis jön a következő, ami kárpótolhatja a nézőket. Ráadásul nem is nagyon fordulhat elő, hogy egy ilyen futam unalmas legyen, mivel ezekkel az autókkal egyszerűen mindig akad valami akció a pályán"- lelkendezett Niday, aki ezután azt is elárulta, Foust mellett Travis Pastrana, Dave Mirra és Brian Deegan is biztosan a mezőnyt erősíti majd az első amerikai ralikrossz-versenyeken, de Robby Gordon is fokozott érdeklődést mutat az indulás iránt.