Megalakult az Autós Nagykoalíció hasznosítói tagozata

Vágólapra másolva!
Az Autós Nagykoalíción belül megalakult a roncsautó-, gumiabroncs- és akkumulátorhasznosító tagozat, amelynek célja a gépjármű-újrahasznosítás területén kialakult feketegazdaság visszaszorítása, az anomáliák feltárása - jelentették be kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tagozat adatai szerint a hazai forgalom 12-14 százaléka, 5000 tonna gumiabroncs, illetve 1800 tonna akkumulátor kereskedelme zajlik ellenőrizetlenül a szürke gazdaságban, ami mintegy 4 milliárd forint áfa, termékdíj és egyéb adó kiesését jelenti az országnak évente. Az illegális autóbontókban évente mintegy 40 000 gépjárművet vonnak ki jogszerűtlenül a forgalomból, ami az illegális alkatrész-forgalmazáson keresztül további 5-8 milliárd forint kárt okoz a magyar államnak, az akkumulátorhulladékok kivonása a fordított áfa hatálya alól pedig mintegy egymilliárd forint költségvetésibevétel-kiesést jelent az államháztartásnak.

Lukács Pál, a tagozaton belül a gépjárműroncs-területtel foglalkozó felelős rámutatott, hogy a hatóságok informálásával, a jogszabályok véleményezésével igyekeznek elősegíteni az illegális szféra visszaszorítását. Adataik szerint Magyarországon a közlekedési hatóság 260 autóbontót regisztrált, ezzel szemben ezerre tehető az illegálisan működő vállalkozások száma.

Hám Eszter, a tagozaton belül az akkumulátor területi felelőse kiemelte: nincs összhang a jogszabályok között az akkumulátorok leadására vonatkozóan, ezért a fémtörvényt felül kellene vizsgálni, valamint az elemek és az akkumulátorok jogszabályi differenciálását is szükségesnek tartják.

Kocsis Kenéz, a tagozat gumiabroncs területért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy túlzók az adminisztrációs terhek, amit egységes informatikai rendszer kiépítésével mérsékelni lehetne. A tájékoztatón elhangzott, hogy a tagozat támogatja és preferálja a kiépített hazai begyűjtő hálózatokat, előkezelő és hasznosító műveket is. Továbbá megvizsgálja és javaslatot dolgoz ki a gépjárművek esetén a hasznosítási átalánydíj bevezetésére, amely további csökkenést jelent a kapcsolódó adminisztrációban is.