Bárki nevet adhat a budapesti bringakölcsönzőnek

Vágólapra másolva!
Névadó pályázatot indítanak a Budapesten jövőre üzembe álló, ötezer forintos kerékpárkölcsönző-rendszer elnevezésére. Bárki elküldheti ötletét, amely legfeljebb négy szótag hosszú, egy vagy két kifejezésből álló szókapcsolat lehet.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Párizsban már régóta működik hasonló rendszer

Elindította névadó pályázatát a leendő fővárosi kerékpárkölcsönzőt előkészítő Parking Kft., ahogyan azt két hónapja az [origo] már megírta. A most még Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer (KKKR) néven futó projekt végső elnevezésére első körben augusztus 29-éig lehet ötleteket küldeni az [email protected] címre.

A beérkezett javaslatok közül egy héttagú zsűri kiválasztja a legjobbnak ítélt ötöt, majd ezekre szeptember 1-jétől 15-éig lehet szavazni a blikk.hu és a parking.hu oldalakon. Emellett "Adj nevet a közbringának!" címmel Facebook-profilt is indított a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló szakcég. A kiírás szerint legfeljebb négy szótag hosszúságú, egy vagy maximum két szóból álló szókapcsolat, mozaikszó vagy rövidítés lehet a tervek szerint 2011 nyarától működő kölcsönző javasolt neve.

Mint a Parking írja, a zsűri pozitívumként veszi figyelembe, "ha dinamikus, fiatalos csengésű, de ugyanakkor jól kiejthető a név. Érdemes a KKKR rendeltetésére, a nagyvárosi közösségi közlekedésre, Budapestre, Magyarországra utalni valamilyen formában". Minden pályázót automatikus válaszlevélben értesítenek. Csak 14 éven felüliek küldhetik be ötleteiket, a győztes név kiötlője egy extra kerékpárt kap jutalmul, négy társa bicajos kiegészítőkkel lesz gazdagabb.

A kezdeti elképzelésnél többért, de még így is a kedvezőnek mondható ötezer forintért lehet majd valaki tagja a kerékpárkölcsönző rendszernek. Ezért cserébe alkalmanként félóráig (folyamatos kerékpárcserékkel akár egész nap) használhatja a lopások mérséklése miatt furcsa külsejű bringákat, amelyeket 74 dokkolóállomás valamelyikén lehet majd felvenni. Első körben többnyire a pesti Nagykörúton belül, néhol kissé túlnyúlva azon, valamint a budai rakpart mentén, közel 13 négyzetkilométeren mintegy 1000 kerékpár várja majd a használókat.