Palik László távozik a Hungaroring éléről

Vágólapra másolva!
Immár hivatalossá vált: Palik László kilenc év után távozik a Hungaroring Sport Zrt. éléről, helyét az elnöki székben a korábbi olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt veszi át. Gyulay elnök-vezérigazgatóként folytatja, megbízatása augusztus 31-től szól.
Vágólapra másolva!

Már a 2010-es Magyar Nagydíj előkészületei közben felröppent a hír, hogy Palik László távozik a Hungaroring vezetéséből, de akkor senki sem erősítette meg ezeket az információkat. Később a 25. Magyar Nagydíj tiszteletére adott fogadását követően ismét felerősödtek ezek a hangok, az akkori információk szerint Palikot Gyulay Zsolt, korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakozó váltja az elnöki székben.

Kedden egy hungaroringi sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették: Palik László távozik funkciójából, helyét az előzetes híreknek megfelelően Gyulay Zsolt veszi át. Gyulay sportpályafutását követően az Újpest focicsapatának ügyvezetőjeként tűnt fel a közéletben, az utóbbi években a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként vált ismerté, autósporttal egészen mostanáig nem foglalkozott. Palik családi okokkal indokolta távozását, mert a jövőben szeretne több időt tölteni feleségével és két kiskorú gyermekével.

Halasi Tibor, a többségi állami tulajdonú Hungaroring Zrt. felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnökének tájékoztatása szerint a Hungaroring Zrt. közgyűlése egyhangúlag döntött Gyulay kinevezése mellett. Halasi elmondta: azért esett a választásuk Gyulayra, mert olyan vezetőt kerestek, akinek jelentős sporteredményei vannak, ugyanakkor a gazdasági életben is megfelelő tapasztalattal rendelkezik. Az állam, mint többségi tulajdonos költséghatékony, vagyis takarékos, de szükség esetén értéknövelő vagyongazdálkodást vár Gyulaytól.

"Az államnak elsősorban országimázs szempontjából fontos a magyar futam, mert olyan pozitívumokat hoz az országnak, amely nem a gazdaságosság szempontjából mérhető" - tette hozzá Halasi, aki kiemelte, hogy a Magyar Nagydíj a jelenlegi szerződés szerint 2016-ig biztos pont a versenynaptárban.

"Kicsit meglepő volt, amikor Fellegi Tamás miniszter tavasszal megkeresett, de nem szoktam elugrani a feladatok elől, s szeretnék itt is bizonyítani" - jelentette ki Gyulay, aki azt is elárulta, ez az első sportvezetői feladat, amelyet nem társadalmi munkában lát el.

Forrás: MTI
Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. leköszönő elnöke és Gyulay Zsolt

"Azért vállaltam el a posztot, mert szerintem a magyar Forma-1-es futam nemzeti ügy, ami mindannyiunk számára nagyon fontos. Több hónapja egyeztettünk Palik Lászlóval, végigkísértem vele az idei magyar futamot, s elhatároztuk, hogy igyekszünk egy példaértékű átadás-átvételt végrehajtani. A jövőben szeretném felelős gazdaként, az állam szempontjait szem előtt tartva irányítani társaságot, s a szakmai kérdésekbe igyekszem nem beleszólni" - tette hozzá Gyulay, aki az esetleges fejlesztésekről egyelőre nem kívánt beszélni.

A 46 éves Gyulay elnök-vezérigazgatóként kezdi meg munkáját, megbízatása augusztus 31-étől szól. A korábbi vezérigazgató, Dancsó Pál a továbbiakban cégvezetőként dolgozik tovább a társaságnál. A kétszeres olimpiai bajnok vezérigazgatói megbízatása határozatlan időre szól, elnöki kinevezése pedig formálisan jövő márciusig, amikor is tisztújító közgyűlésre kerül sor a társaságnál.

Palik 2001-től volt a Hungaroring elnöke, nevéhez fűződik a pálya 2003-as átépítése, amire mindenképpen szükség volt, hogy a Forma-1-es világbajnokság a mai napig visszatérjen a magyarországi helyszínre. Szintén az ő elnöksége alatt történt a pálya másik, a csapatok számára fontos átépítése: 2008-ban meghosszabbították a bokszutcát, megnövelték a paddock területét és modernizálták a kiszolgáló épületeket. Palik elnöksége alatt Bernie Ecclestone többször is meghosszabbította a magyar állammal kötött szerződését, a legutolsó szerint 2016-ig biztosan lesz F1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen.