Letartóztattak 59 csaló taxist New Yorkban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek több mint félszáz taxist New Yorkban, mert átverték az utasaikat. A világváros taxijainak negyedét már felszerelték olyan berendezéssel, amely figyelmezteti az utast az esetleges csalásra.
Vágólapra másolva!

A szerdán letartóztatott taxisok gyakran kétszeres tarifával fuvarozták utasaikat New Yorkban: külvárosi díjszabásra kapcsolták óráikat a belvárosban is. Az 59 vádlott közül 6 több mint 10 ezer dollárral károsította meg utasait. A csúcstartó 5100 esetben csalt másfél év alatt.

New Yorkban nagyjából 48 ezer taxi van, közülük 13 ezret mostanra már felszereltek olyan elektronikával, amely figyelmezeti az utast, ha a vezető a külvárosi dupla díjat alkalmazza.

A nagyváros taxibizottsága szerint 22 ezer taxis használta helytelenül az utóbbi két évben díjmérőjét, 286 ezerszer számláztak a jogosnál nagyobb összeget az utasoknak. A teljes összeg meghaladja az 1 millió dollárt. Az utasok amúgy nem érezték meg túlzottan a csalást, mivel átlagosan csupán 5 dollárral - 1100 forinttal - károsították meg őket.

A szabálytalan taxisok között akadtak olyanok is, akik nem szándékosan állították magasabb viteldíjra órájukat, hanem azon felejtették. A csupán egyszer-kétszer vétő taxisok ellen nem indul eljárás.

Forrás: AFP