Októberben már mehetünk az M43-as autópálya első szakaszán

Vágólapra másolva!
Még októberben főútként ideiglenesen forgalomba helyezik az M43-as autópálya teljes első szakaszát a régi 5-ös út és a 47-es főút között. Az autósok hamarosan birtokba vehetik a beruházáshoz kapcsolódóan elkészült makói átkötő utat is - tájékoztatta a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az épülő M43 autópálya teljes első üteme elkészült augusztusban, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A szakaszt várhatóan októberben főútként helyezik ideiglenesen forgalomba - áll a NIF Zrt. közleményében.

Az út egy részét - a régi 5-ös út és 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) közötti 4,2 kilométeres szakaszát - 7,5 tonnás súly- és 90 km/h-ás sebességkorlátozás mellett már április óta használhatják az autósok.

Az M43-as autópálya első, a régi 5-ös és a 47-es út közötti ütemének 2009. november 30-ra kellett volna elkészülnie. A kivitelező M43 SZEGED - MAKÓ Konzorcium azonban egy az autópálya töltés alatt haladó 1000 milliméteres vízvezeték - korábban nem tervezett - megóvása miatt a határidő módosítását kérte. A kivitelező indokait a NIF Zrt. csak részben fogadta el és nettó 448 millió forint kötbérrel sújtotta a konzorciumot.

Az M43-as autópálya Szegedet Makóval összekötő 31,6 kilométeres szakasza az új Tisza-híddal, valamint a sztrádát a régi 43-as úttal összekötő főút építése és korszerűsítésére uniós támogatással valósul meg, a projekt teljes költsége 85 milliárd forint, amelynek kétharmadát az Európai Unió fedezi.