Teljesítményalapú lesz jövőre a kgfb

Vágólapra másolva!
Jövőre nem a motor hengerűrtartalma, hanem a teljesítménye alapján sorolják csoportokba a biztosítók az autókat. Ez kockázatarányosabb díjakat eredményez, így a gyengébb autók tulajdonosai alacsonyabb díjakra számíthatnak - közölte a kotelezo.hu szakértői portál az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A portál 3700 autós internetfelhasználót kérdezett a hónap végén megjelenő jövő évi kgfb-tarifával kapcsolatos várakozásaikról. A megkérdezettek ötöde már évi kétezer forint alatti megtakarításért is hajlandó lenne a jövő évi kötelezője megkötése során biztosítót váltani. Csaknem háromnegyedük nem vár további díjcsökkenést a új kgfb-tarifáknál.

Nagyobb mértékű átlagdíj-emelkedés elképzelhetetlen, hiszen a biztosítók többsége - félve az árversenyben való lemaradástól - továbbra is igyekszik a többiek alá menni a díjakban. A köbcenti helyett kilowatt alapján történő díjszabás pedig még további kisebb díjcsökkentésre is lehetőséget adhat, hiszen a díjszabás a korábbinál kockázatarányosabbá válik - áll a közleményben.

A kotelezo.hu felmérésében részt vevők 9,6 százaléka arról számolt be, hogy az idén vett új gépjárművet. Az új szabályozás szerint ők már nem vesznek részt az év végi kampányban, mivel a biztosításuk forduló napja nem az év utolsó, hanem a vásárlás napja. Erről azonban jelentős részük nem tudott, hiszen kétharmaduk lehetségesnek tartotta, hogy új biztosítás után nézzen az idei kampányban is. Aki úgy vált biztosítást, hogy a régi nem jár le az év végén, az bajba kerülhet. Új szerződése ugyanis érvénytelen lesz, ám ha erről nem tud, és nem fizeti tovább az eredeti biztosítás díját, néhány hónapon belül - tudtán kívül - kötelező nélkül marad.

Forrás: MTI