Az észre és a szívre hat - BMW X3-menetpróba

Vágólapra másolva!
A BMW kiszúrt magával: az új X3-as már egy kicsit az X5-ös vetélytársának is tekinthető. Ugyan kisebb, de az első próba során ennek csak az előnyeit tapasztalhattuk. Könnyed, sportos és kifinomult - az X3 újra a kategória éllovasa lehet.
Vágólapra másolva!

Forrás: BMW
Az új X3-asnak minden esélye megvan arra, hogy az előd nyomdokaiba lépjen
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Hét évvel az első generáció bevezetése után a BMW végre nem csak egy helyben ácsorogva mutatta meg nekünk az új X3-ast: már mozgás közben is láthattuk, hogyan képzelik a bajorok a modell sikereinek folytatását.

Az X3 népszerűsége két okra vezethető vissza: minden addigi SUV-nél jobb vezetési élményt kínált, másrészt a bajorok egyedüliként mertek belépni ebbe a kategóriába, így néhány évig nem is volt komoly ellenlábasuk.

Egy külföldi bemutatón készült a videó. Ahol a BMW fölment, a torsenes Audi Q5 Quattro elakadt

Ebből a későbbiekben is előnyt kovácsolhattak: az Audi Q5, Mercedes-Benz GLK, Volvo XC60 vagy éppen az Infiniti EX csak az utóbbi években mutatkozott be, a BMW megnézte, miben jobbak, majd ezt felhasználva jöhetett az újabb nemzedék. Természetesen ismét a kivételesen jó motorválasztékra támaszkodnak, de ugyanígy az új generáció előnyére válhat a nyolcfokozatú automata váltó, a modern összkerékhajtás valamint a még mindig jó kezelhetőség.

Forrás: BMW
Hátulról össze lehet keverni az X5-össel

Az már Gulyás kolléga bemutatójából kiderült, hogy az új X3-as nagyobb lett, mint elődje: egészen pontosan nyolc centiméterrel hosszabb és hárommal szélesebb. Ennek köszönhetően már markánsabb a különbség az X1-essel szemben, közelebb került viszont az X5-öshöz, sőt a belső méretei már azt ostromolják. A kategórián belül is az élvonalat képviseli, de nem csak a külső méretekben, hanem például a csomagteret illetően is, amely 550 literes, jól pakolható, 1600 literig bővíthető. Ha mindenáron bele akarnék kötni az autó utasterébe, azt mondanám, hogy nem ez az utóbbi idők legszebb BMW-műszerfala. Legkevésbé a középkonzol nem tetszett: túl sok a sima fekete műanyagfelület.

Forrás: BMW
Nem sok benne az újdonság, de a kiváló motorok miatt mégis nagyon jó autó. A formája kevésbé megosztó az első generációnál

Biztosra veszem, hogy a BMW-nek nem az volt a szándéka, hogy az X5-ösnek versenytársat teremtsen, de az én szememben sikerült. Az új X3-as körülbelül akkora, mint az előző generációs X5-ös, de természetesen sokkal jobb. Minden téren finomabb lett, mint az elődje, jobbak az anyagok, kisebb a zajszint, lágyan rugózik, a vezetési élményből mégsem vesztett sokat. Ha egy X5-öshöz viszonyítom, akkor nagyon könnyedén mozog az autó, jobb a manőverezhetősége, miközben a kanyarstabilitása még mindig a legjobb a kategóriában. Nem tudok mást írni: továbbra is jó vezetni az X3-ast, de már kevésbé nyers, mint az elődje.

Forrás: BMW
Jobban manőverezhető, lágyabban rugózik, mégis stabil és élvezetes

Az aszfalton, a kanyargós hegyi utakon bizonyított a kocsi, de volt egy olyan ígéret, hogy kipróbálhatjuk offroad-pályán is. Sajnos ez annyiban kimerült, hogy felmentünk egy kicsit laza talajú domboldalon, majd lejöttünk. Annyit sikerült bemutatni, hogy a lejtmenetvezérlőnek köszönhetően az autó magától, fékezés nélkül leereszkedik. Ilyet már láttunk más gyártótól is, de a feláras Performance Control nevű, elektronikus differenciálzár sem korszakalkotó újdonság: csupán fékezi az ívbelső kerekeket a gyorsabb kanyarvétel érdekében.

Forrás: BMW
Talán a középkonzol nem a legszebb

Megfelelő felárért van már head-up display, parkoláskor az autó minden oldalát kamera figyeli, intelligens a tempomat, a rugózást is több fokozatban lehet állítani, hatalmas kijelzőn látható a navigáció, amelyhez van merevlemezes háttértár is. Érdekes kiegészítő az elektronikusan kihajtható vonóhorog is, amely 2,4 tonna vontatására teszi alkalmassá az X3-ast.

Sokkoló a fogyasztása - a következő oldalon kiderül, mennyire. Lapozzon!