Vezettük a jövő négymotoros szupersport-Audiját

2010.12.05. 8:24

Ötletek a múltból és a jövőből - Audi A1 e-tron

Fotó: Balogh Bence [origo]
Ideális városi autó. Könnyű vezetni, tiszta üzemű, benzinmotorja pedig feltölti a lemerült akkut
(További fotók az Audi A1 e-tronról a galériában. Kattintson a képre!)

Az újdonságok közül az A1 tiszta üzemű kivitele a legfrissebb fejlesztés, hiszen az alapmodell idén mutatkozott be. Kipróbáltuk a nemzetközi bemutatón, teszteltük dízel- és benzinmotorral, eljött az ideje, hogy megismerkedjünk a legjobb változatával, az elektromos e-tronnal. Ilyen jó formában még sosem volt az Audi vadonatúj kisautója. Az A1 környezetbarát, alternatív hajtásláncú elektromos járműként elérte a célját, tökéletes városi bevásárló-kisautó lett belőle. A Minivel való összehasonlításnál a vezetési élményt hiányoltuk belőle - nyomatékos elektromotorja éppen ezen segít, miközben minden eszközzel a hatékony működésre törekszik.


Nézze meg mozgásban az A1 e-tront az Audi Párizsban forgatott gyári videójában!

Tervezésekor a múlt és a jövő technikáját egyesítették: igyekeztek minél többet kihozni az elektromos üzemből, ezért csupán arra a rövid időre szerelték ki a belső égésű motort az orrából, amíg beépítették a hátsó tengelyhez. Az A1 mégis Otto-motor nélkül maradt, ugyanis az NSU Ro 80 örökségére támaszkodtak és újra bevetették a Wankel-motort. Az egytárcsás, 254 cm3-es, 20 lóerős egység nem vesz részt a hajtásban, csupán a hatótáv növelése és a jobb használhatóság miatt került bele a rendszerbe. Állandó 5000-es fordulaton dolgozik, és a hátsó ülés alá T alakban beépített lítium-ion akkukat tölti, amikor szükséges.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Vagány formájával már sok vevőt meghódított, hajtásláncával újabbakat szerezhet

Egyszerűbb felépítése és kompakt méretei miatt döntöttek a forgótárcsás motor mellett, melyet a hátsó tengelyhez, a vízhűtéses akkumulátorok mögé építettek be. A hivatalos fogyasztási ciklus szerint az A1 e-tron 1,9 litert fogyaszt és 45 gramm szén-dioxidot bocsát ki 100 kilométerenként. A folyamatosan 61 lóerős teljesítmény és 150 Nm nyomaték (rövid ideig akár 102 lóerő és 240 Nm) leadására képes, első kerekeket hajtó elektromotor is kevés helyet foglal az orr-részben. Hatótávolsága elektromos üzemmódban mindössze 50 km, ezért van szükség a kis Wankel-motorra, melyhez egy csupán 12 literes tank tartozik.

Segítségével akár ötször ilyen messzire is eljuthatunk, országútra vagy autópályára is merészkedhetünk, hiszen 10,2 másodperc alatt eléri a 100-as tempót, és meg sem áll 130-ig. Mégis elsősorban városi használatra való, hiszen akárcsak a hibridek, a gyakori elindulások és fékezések közben csillogtatja meg képességeit. A Sportpark előtti téren kijelölt próbapálya szűk kanyarokkal, visszafordítókkal, és kis gyorsító szakaszokkal volt tele. Már az első merész gázadás mosolyt csalt az arcunkra, és csalinkázás közben is élményszerű volt hangtalanul suhanni a rugalmas kisautóval.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Látványos helyre, az embléma mögé került az elektromos csatlakozó

Az akkuk töltése 230 voltos hálózaton három óráig, 380 voltoson kevesebb mint egy óráig tart, az elektromos csatlakozót a hűtőrácsban, a négykarikás embléma mögött találjuk. Az internet-összeköttetés segítségével az Audi megpróbálja optimálisan felhasználni a hosszú idő alatt feltöltött árammennyiséget, és minimalizálni a benzinfogyasztást. Elindulás előtt a navigációba betáplált útvonalat a Google térképe alapján elemzi az A1 szoftvere, és előre meghatározza, mennyi energiára lesz szükség az út megtételéhez, és pontosan hol, melyik útszakaszokon kell bekapcsolnia a Wankel-motornak.

Forrás: Audi
Hamarosan már így tölthetjük autónkat a garázsban

A tökéletes súlyelosztás és optimális össztömeg elérése érdekében karbonra cserélték a tetőt és néhány kiegészítő elemet, a high-tech érzéshez pedig teljesen digitálisra a műszeregységet, melyen végigkövethetjük a hajtáslánc aktuális állapotát. A fékenergia-visszanyerésbe mi is beleszólhatunk a váltófülekhez hasonló kormánykapcsolókkal, melyekkel erősebbre vagy gyengébbre állíthatjuk a motorfékhatást, így akár a haladáshoz szükséges energia egyharmadát is visszanyerhetjük. Az A1 e-tronnak a sikerhez csupán egy piacképes árra lesz szüksége, ha egyszer a szalonokba kerül.

Izomból spórol - Audi Q5 Hybrid Quattro

Fotó: Balogh Bence [origo]
Egy szabadidő-autó is lehet környezetbarát, az Audi hisz a kategóriában
(További fotók az Audi Q5 Hybrid Quattróról a galériában. Kattintson a képre!)

Egy V6-os benzines teljesítményét és egy négyhengeres dízel fogyasztását nyújtja a bemutató leghagyományosabb és egyben legpiacképesebb autója, az Audi kisebbik szabadidő-autójának hibrid változata. Az elsőként lítium-ion akkumulátorokkal szerelt teljes hibrid egy 2.0 TFSI turbós benzin- és egy 45 lóerős, 211 Nm nyomatékú elektromotorból áll. A rendszer együttes teljesítménye 245 lóerő, nyomatéka 480 Nm, a százas sprintre 7,1 másodperc alatt képes, 222 km/órás végsebességével a német autópályán is megállja a helyét, miközben átlagfogyasztása hét liter alatt marad és szén-dioxid-kibocsátása sem haladja meg a 160 g/km-es értéket.

Cikkajánló

Forrás: Tuba Zoltán [origo]

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Audi A8 technológiai
bemutató

Anya morcos kisautója -
Audi A1-teszt

Jeles, de nem tökéletes -
Audi Q5-teszt


A száraz adatok közül a legfontosabb, hogy akár 100 km/órás sebességgel is képes csak elektromosan haladni, az egész hibridrendszer csupán 130 kg-ot nyom, és hasonlóan minimális helyet vesz el a holmiktól. A 38 kg tömegű, 72 cellából álló akkucsomagot az 540-ről 480 literesre csökkent raktér alá építették be, hűtéséről és optimális működési hőmérsékletéről összetett rendszer gondoskodik. A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy a mérnökök igyekeztek egy jól használható, észrevétlenül működő hajtást és egy praktikus autót tervezni, melyben a környezetbarát üzem mellett a teljesítmény is fontos szerepet kapott.

Forrás: Audi
High-tech műszerfal a hibrid hajtás működését is kijelző MMI rendszerrel

A néhány hónapon belül gyártásba kerülő párhuzamos hibridrendszerű Q5 a Toyota modelljeihez hasonlóan működik, szerkezeti felépítése azonban számtalan ponton eltér a japán hajtáslánctól. A rövid ingolstadti próbaúton a Hybrid Quattro elsősorban menetteljesítményeivel győzött meg. A fordulatszámmérő helyére költözött mutatós műszer az aktuális üzemmódról tájékoztat, melyet kiegészít az MMI rendszer hatalmas központi kijelzőjén mozgó háromdimenziós animáció, így mindig tudjuk, hogy éppen az akkuban felhalmozott áramot használjuk, a motor segítségét is igénybe vesszük a haladáshoz és a töltéshez, vagy éppen a fékenergia visszanyeréssel javítjuk a hatékonyságot.

Fotó: Balogh Bence [origo]
A különleges, aerodinamikus könnyűfém kerekek inkább dísztárcsának látszanak

Méretei és teljesítménye miatt jó tulajdonságaitól függetlenül nehéz a Föld megmentőjeként tekinteni a Q5 hibridre, hiszen az elektromotor mellé nagy benzinmotort kapcsoltak, így leginkább átmeneti megoldásnak tekinthető, egyben jó lehetőség az Audinak, hogy még időben felvegye a versenyt a Lexusszal, hiszen a Q5 után hamarosan az A6 és az A8 is megkapja majd ezt a hajtásláncot. Egyelőre biztosan a hibrid hajtást fogadják el a legkönnyebben a vásárlók, három különböző elképzelést megvalósító környezetbarát autójával azonban jó úton halad az Audi, hiszen az A4-esből 1997-ben készült első vegyes üzemű modellje után egyszerre kezdi meg a tapasztalatszerzést az eltérő gondolkodást és infrastruktúrát igénylő technikákkal.

Előző
  • 1
  • 2
Következő