Újabb rekordot dönt az üzemanyagok ára szerdán

benzin, benzinkút, üzemanyag, töltőpisztoly
Vágólapra másolva!
Szerdától újabb nyolc, illetve hat forinttal drágul a benzin és a gázolaj literenként, ezzel ismét rekordot dönt az üzemanyagok ára. Egy liter 95-ös benzin szerdától átlagosan 354, egy liter gázolaj 341 forintba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Bruttó nyolc, illetve hat forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelemi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. Ezzel új csúcsot érnek el az árak: a benzin átlagára 353-354 forintra nő, míg a gázolajé 341 forint lesz. Idén januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. A múlt héten bruttó öt-öt forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, ezzel a benzin ára már akkor is csúcsra emelkedett.

Az e heti áremelés hátterében az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárainak, valamint a forint gyengülése áll. A benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezer literenként 44 dollárral drágult, s meghaladta 807 dollárt. A gázolajé 24 dollárral emelkedett, és kis híján elérte a 760 dollárt. Eközben a forint a dollárral szemben kilenc forinttal gyengült, a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért.

Újabb rossz hír az is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint három dollárral 88 dollár közelébe nőtt az elmúlt héten. A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulását illetően.