Elektromosautó-kölcsönző rendszert indítanak Párizsban

Vágólapra másolva!
A tervek szerint a környezetbarát kocsik önkiszolgáló kölcsönzése jövő ősztől nem kerül majd többe, mint a metró használata.
Vágólapra másolva!

Az Autolib nevű cég flottájába háromezer kis méretű, kék színű, buborékformájú autó tartozik majd, amelyek városszerte - beleértve a külvárosokat is - ezer önkiszolgáló állomásról lesznek kölcsönözhetők. A rendszer használatának alapdíja éves előfizetőknek havonta mindössze 12 euró (3300 forint) lesz, az egyes kölcsönzésekkor pedig öt eurót kell fizetni az első fél órában, négyet a másodikban, majd hatot minden továbbiban. Az árszabás lényege - akárcsak a Párizsban működő Vélib nevű biciklikölcsönző esetében - a rövid utazások ösztönzése. Az egyszeri heti alapdíj 15 euró, a napi alapdíj 10 euró lesz.

A Bolloré francia csoport által gyártott, GPS-szel felszerelt kocsik végsebessége 130 km/óra, egy töltéssel 250 kilométert tudnak megtenni, az elemek újratöltése pedig átlagosan négy órát vesz igénybe. Az autókat online, telefonon vagy a kölcsönző állomásokon lehet majd lefoglalni, és ugyancsak előre lefoglalhatók lesznek a parkolóhelyek egy-egy utazás végére. Az előzetes felmérések szerint a francia főváros lakói közül 2,4 millióan szándékoznak használni a rendszert, amelynek 160-200-ezer előfizetőre van szüksége, hogy gazdaságilag életképes legyen.