Korlátozzák a cukorbeteg vezetők egészségügyi alkalmassági idejét

Vágólapra másolva!
Az általános szabályoktól eltérően legfeljebb öt évre kaphatnak egészségügyi alkalmassági igazolást a cukorbeteg járművezetők, az alacsony vércukorszintűeknek pedig háromévenként kell alkalmassági vizsgára menniük jövő januártól.
Vágólapra másolva!

A közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságát megállapító népjóléti miniszteri rendelet 1992-ben született, ezt módosította most a nemzeti erőforrás miniszter.

A járművezetők két egészségügyi kategóriába sorolása változatlan maradt, így a második alkalmassági csoportba tartoznak a hivatásos járművezetők, míg mindenki más az első csoport részese. Ez utóbbiban 40 év alatt tízévente, 40 és 60 év között ötévente, 70 éves korig háromévente, utána pedig kétévente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. A hivatásos járművezetőknél a kötelező vizsgálat intervalluma 45 éves korig öt, 45 és 60 év között három, afelett pedig két év.

Ez a szabály egészült ki most azzal, hogy a tablettás vagy inzulinos kezelésben részesülő cukorbeteg legfeljebb öt évre kaphat egészségügyi alkalmassági igazolást, míg az alacsony vércukorszint miatt gyógyszeres kezelés alatt állónál ez az idő legfeljebb három év lehet.

A módosítás egy másik szabálya kiveszi a második alkalmassági csoportból a helyi közforgalmú vasúti járművezetőket, valamint a siklókezelőket.