Vágólapra másolva!
A Ford bemutatta első elektromos személyautóját. A Focus Electric szériaváltozata Amerikában még idén, Európában 2013-ban kerül piacra.
Vágólapra másolva!
Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!

Nem csak a jövő héten induló Detroiti Autószalonon, hanem már a Las Vegasban zajló elektronikai vásáron, a CES-en is bemutatták a környezetbarát kompakt Fordot. Az elektromos Focus nem csak meghajtásában, külsejében is különbözik a normál változatoktól. Bal első sárvédőjén például töltőnyílás található, amely körül négy részre osztott fénykör jelzi a szintet töltés közben. Trapéz alakú hűtőrácsa pedig olyan, mintha egy Aston Martinról vették volna át.

Forrás: Ford
Forrás: Ford

A 123 lóerős, 245 Nm-es nyomatékú elektromotort a hátsó ülés alá tették, és a csomagtartó mélyére helyezett lítium-ionos akkumulátorok látják el árammal. A Ford szerint a 240 V-os gyorstöltővel 3-4 óra alatt fel lehet tölteni az LG-től vásárolt telepeket, ami fele a Nissan Leaf idejének.

Bár villámgyors nem lesz ettől a motortól a jelentős plusz súlyt cipelő autó, azért a hétköznapi igényeket kielégíti a 136 km/órás végsebesség. Hatótávolsága a többi elektromos autóhoz hasonlóan 160 kilométer, a navigációs rendszer folyamatosan jelzi, hogy még mekkora távolságot tud megtenni az autó.

Forrás: Ford
Forrás: Ford

A MyFord Touch-nak nevezett, érintőképernyős, fejlett fedélzeti elektronikai rendszer ennél még sokkal többre is képes: folyamatosan jelzi az akkumulátorok töltöttségi szintjét, a legközelebbi töltési pontot, vagy a hatótávolságot befolyásoló elektromos fogyasztóinak, például a légkondicionálónak az energiaigényét. A Ford által fejlesztett mobiltelefonos alkalmazással a távolból lehet nyitni-zárni az ajtókat, le lehet kérdezni a tartózkodási helyet, de akár a töltési szintet is meg lehet nézni vele a távolból, vagy beprogramozni, hogy például az olcsóbb éjszakai időszakban töltődjön az autó.

Forrás: Ford
Forrás: Ford

A 2011 végén piacra kerülő modell amerikai változata a Ford michigani gyárában, Wayne-ben készül majd, a 2013-tól megvásárolható európai verzió gyártási helyszíne még ismeretlen.