Csepel, Óbuda és Kőbánya kap bicikliutat

Vágólapra másolva!
Három útvonalon fejleszti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi kerékpáros-közlekedést. További három helyszínen tervezik a bicikliút-hálózat bővítését.
Vágólapra másolva!

Első ütemben három helyszínen, Csepelen, Óbuda-Békásmegyeren és Kőbányán fejlesztenék a kerékpárút-hálózatot. Csepelen az Ady Endre úton, a III. kerületben a Bécsi út - Nagyszombat utca útvonalon, míg Kőbányán a Fehér út és az Albertirsai út között.

Csepel - másfél kilométernyi új biciklisáv

A közlekedési központ tájékoztatása szerint Csepelnek összesen két kapcsolata van a város többi részével, a Kvassay illetve Gubacsi híd, ezért a kerékpáros forgalmat is csak ezeken tudják lebonyolítani. A Gubacsi hídon már meglévő kerékpárnyomvonalhoz kapcsolódik a beruházás, amely megteremti a Gubacsi hídon a kerékpáros-nyomvonalat és továbbvezet az Ady Endre úton a II. Rákóczi Ferenc útig.

A fejlesztéssel mintegy másfél kilométer új kerékpársáv jön létre, ennek jelentős része, 1280 méter kiépített út vagy gyalog- és kerékpárút lesz, 145 métert pedig a közúton jelölnek ki. Az új szakasz csatlakozik a már meglévő hálózathoz is, és három kerékpártárolót is kialakítanak 32 férőhellyel.

Óbuda - tizennégy kerékpártárolót is építenek

Óbudán a Bécsi út - Vörösvári úti csomóponttól indulna el az új kerékpárút, és az Újlaki rakparttal kötnék össze, ahol csatlakozna a Duna-parti Eurovelo kerékpárúthoz. A fejlesztés megteremti az Árpád fejedelem útján a biztonságos kerékpáros-átvezetést is a közúton és a HÉV-en. A Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között meglevő kerékpárút továbbvezetéseként a nyomvonalat átvezetik a Lajos utca - Pacsirtamező utca jelzőlámpás csomóponton, majd az Amfiteátrum mellett halad kerékpárútként, illetve gyalog- és kerékpárútként egészen a Zápor utcáig. Onnan a kisforgalmú lakóutcákon (Zápor u., San Marco utca, Reménység u., Gyenes u.) , esetenként egyirányú utcában szembe vezetett kerékpársávként bonyolítják le a kerékpáros-forgalmat.

A Bécsi úton a szervizsáv felhasználásával alakítanak ki nyomvonalat, majd a Vörösvári úti csomópontnál önálló kerékpárút épül a Vörösvári utat keresztezve. Az útvonalon 14 helyen létesítenek kerékpártárolót 160 férőhellyel.

Az Örstől Kőbányáig

Kőbányán az Örs vezér tere és az Albertirsai úti gyalogos vasúti aluljáró közötti szakaszt érinti a fejlesztés. A BKK szerint a vasútvonal és a vásárváros miatt jelenleg semmilyen biztonságos kerékpározási lehetőség nincs az Örs vezér tere és Kőbánya között, ezt a hiányt szeretnék pótolni. A beruházással 1529 méter kerékpárút létesül önálló kerékpárútként, vagy gyalog- és kerékpárútként.

Az Árkád üzletközpont behajtójától a Fehér út keleti oldalán, a villamos mellett 2,6 méter szélességben épül ki az önálló (2x1 sáv) kerékpárút, amelyet jelzőlámpával vezetnek át a villamossal párhuzamosan a Gyakorló utcai becsatlakozásnál. Innen a nyomvonal a járdával párhuzamosan halad az Albertirsai útig. A Fehér út nyugati oldalán haladó kerékpársáv (a Finommechanika gyár és Gyógyszergyári u. között) osztott gyalog- és kerékpárútként épül meg.