Hivatalos: 143 lóerős dízel a Mininél

Vágólapra másolva!
Kétliteres dízelmotorral bővít a Mini. A Cooper SD jelölés a háromajtós, a kabrió, a Clubman és a Countryman kínálatában jelenik meg.
Vágólapra másolva!

Pletykaként már januárban felröppent, hogy a Mini kétliteres, 143 lóerős dízelmotorral bővíti kínálatát, a hírt most megerősítette a márka. Cooper SD jelöléssel érkezik az új motor, a háromajtós mellett a kabrió, a Clubman és a Countryman kínálatában is megjelenik.

Négyezres percenkénti fordulatszámnál adja le csúcsteljesítményét a blokk, a 305 Nm-es maximális nyomaték 1750 és 2700 közötti tartományban áll rendelkezésre. Alapáron hatfokozatú manuális váltót kapcsolnak a motorhoz, opcionálisan hatfokozatú automata rendelhető.

Minden Cooper SD modell start-stop és fékenergia-visszanyerő rendszerrel, valamint elektromechanikus szervokormánnyal készül, a műszerfal figyelmeztet a váltás optimális idejére. Cél a fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a háromajtós a gyári mérések szerint 4,3 liter gázolajat éget el száz kilométerenként. Kilométerenként 114 gramm szén-dioxidot bocsát ki, gyorsulása 8,1 másodperc.

A Clubmanben 4,4, a kabrióban 4,5, míg a fronthajtású Countrymanben 4,6 liter az új motor átlagfogyasztása. All4 összkerékhajtás esetén a crossover 4,9 litert fogyaszt száz kilométerenként. Premier a Genfi Autószalonon, az értékesítés tavasszal kezdődik.