Modern dízelmotoros miniautó a Tatától

Vágólapra másolva!
Ultrakompakt tanulmányt mutatott be a Tata a Genfi Autószalonon. Ha a Nano nem jön, jó lesz helyette a Pixel is.
Vágólapra másolva!

Már az indiai piacon is zuhanórepülésben vannak a Tata Nano eladásai, egyre kevésbé valószínű, hogy a világ legolcsóbb autója valamilyen formában megjelenik Európában. Úgy tűnik, lesz helyette másik modell, a Genfi Autószalonon a modern Pixelt tolta reflektorfénybe a gyártó.

Ugyanarra a padlólemezre épült az apróság, mint a Nano, ám formailag össze sem hasonlítható vele. Szemlátomást az európai ízlés szerint rajzolták meg a Pixelt, amelynek ajtajai sportkocsisan felfelé billentve nyithatók. Három méternél éppen csak hosszabb a farmotoros autó, de a Tata szerint akár négy utas is helyet foglalhat benne.

Figyelemreméltó műszaki extrája a Pixelnek a négykerék-kormányzás, amely szűk fordulókban, elsősorban a városi közlekedés során lehet igazán hasznos. Ennek köszönhetően alig 2,6 méteres a mini fordulóköre, azaz szinte megfordul a saját tengelye körül. Minimalista az utastér, egy iPad-dokkolót kineveztek My Tata Connectnek, amelyen keresztül a jármű funkciói irányíthatóak.

1,2 literes, háromhengeres dízelmotorral készült a tanulmány, start-stop rendszert is kapcsoltak a blokkhoz. A gumik alacsony gördülési ellenállásúak, az átlagfogyasztás állítólag 3,4 liter.