Villany-Rolls és sport-Swift - a Genfi Autószalon újdonságai

Vágólapra másolva!
Továbbra is úgy tűnik, a hibrid és az elektromos autóké a jövő, de a 2011-es Genfi Autószalon legnagyobb durranásai között mégis irreálisan sok a sportautó.
Vágólapra másolva!

Forrás: Lamborghini
A Lamborghini Aventador a Genfi Autószalon legnagyobb durranása

A vezetés élménye, az autózás szabadsága és a dizájn kerül középpontba - mondták a Genfi Autószalon szervezői a megnyitó előtt, amelyből akár arra is lehetett volna következtetni, hogy a tavalyi zöld tematikájú autószalon idén más irányt vesz. A valóság ennél lényegesen árnyaltabb képet mutatott: a sportautók sokasága mellett továbbra is jelen vannak a zöld ígéretek. Összesen százhetven világ- és európai premierrel készültek a gyártók.

Meglepően kevés szériaérett modellről rántották le a leplet, de sok már majdnem kész koncepcióautó ott volt a standokon. A tanulmányautók sorában a legtöbb hibrid vagy teljesen elektromos hajtású, nagyjából mind az adott márka jövőbeli irányvonalát mutatja meg, de kicsit azt is kutatja, milyenek a reakciók.

Forrás: Audi
Várhatóan Győrben fogják gyártani a szedán A3-ast

A szalon legnagyobb durranása egyértelműen az új Lamborghini: az Aventadorral azt demonstrálja a márka, hogy a következő öt-tíz évben is komoly terveket szövögetnek a szupersportautók piacán. A hétszáz lóerős autó formailag nem megdöbbentő újdonság, de technikailag nagy ugrás - az általunk is kipróbált - Murciélagóhoz képest. Könnyebb, szilárdabb, új fejlesztésű motor és váltó dolgozik benne. Mindezek eredményeképpen kevesebb mint három másodperc alatt gyorsul nulláról százra, végsebessége 350 km/óra.

Magyar szempontból sokkal érdekesebb a Suzuki Swift Sport tanulmányautó változata, amelyet már csak hajszál választhat el a szériagyártástól. Végre megtudhattuk, marad az 1,6 literes szívómotor (pletykák szerint 135 lóerővel), az autó külseje viszont jóval vadabb lesz.

Forrás: Suzuki
Marad 1,6-os szívómotor a Swift Sport

Szintén magyar szempontból érdekes az Audi A3 Sedan, amely még szintén nem szériaérett, de nagyjából ugyanígy fog kinézni. Győrben gyártják majd, körülbelül Volkswagen Jetta-tudású lehet, minőségi köntösben.

Bár a környezetbarát technológiák egyre fontosabbak a gyártók számára, az igazán nagy újdonságok sportautóként mutatkoztak be. A "családi" Ferrari-ról, az FF-ről már szinte mindent tudunk, de Genfben állították ki először.

Forrás: Toyota
A Prius+ csak Európában lesz hétüléses

Az Alfa Romeo teljesen új, Lotus-szerű kis sportkocsit mutatott be, amely kis tömegének köszönhetően biztos élvezetes lesz. Jelenleg még csak tanulmány a 4C Concept, de már most bejelentették, hogy jövőre gyártani fogják. Vicces érdekesség a Koenigsegg Agera R, amelynek tetőbokszában akár háromszázzal is vihetjük a síléceket.

Már évek óta ígérgetik a Toyota és a Subaru közös kis sportkocsiját, most bemutatkozott egy utolsó tanulmány is. Jövőre már gyártani is fogják az FT-86-ot, a Subaru mindezt átlátszó tanulmányként prezentálta.

Forrás: Alfa Romeo
Nagy durranás lehet az új kis Alfa Romeóból

A legtöbb új modellel talán a Lancia készült, de ezek nagy része csupán átcímkézett Chrysler, csak az Ypsilon számít teljesen új modellnek. A Hyundai is több új modellel érkezett, a Sonata-utód i40 számíthat nálunk is nagy érdeklődésre, de itt láthattuk először a Velostert is, amely azért különleges, mert különböző méretűek két oldalt az ajtók. Az új Kia Rio és az ötajtós Cruze magyarországi sikere az árképzésen múlik.

Az új Zafira csak tanulmányautóként érkezett a szalonra, viszont végre az Ampera európai szériaváltozata is bemutatkozott, amely állítólag még évekig veszteséget termel majd az Opelnek. A BMW inkább a jövőbemutató fejlesztéseit mutogatta a Vision ConnectedDrive-ban. Sokkal viccesebb újdonság a konszerntől az eredeti Mini méreteit utánzó Rocketman tanulmány.


A Toyota és Subaru már régóta ígérgeti a közös sportkocsit, jövőre kapható lesz

A Volkswagennél feltámadt a Golf Cabrio, a legendás Transporter formavilágát idézi fel a Bulli tanulmányautó. Két Giugiaro által rajzolt koncepció is érdekes: a Go! egy kis egyterű, míg a Tex egy sportosabb, kupés modell. A csoporthoz tartozó Skoda új logója mellett a jövőbeli Octavia formavilágát vázolta fel a VisionD-vel.

A Ford szerint forradalmi a Fiesta alapú kis egyterű-tanulmánya, a B-Max, a Vertrek tanulmány Kuga-utód lehet. Európában most mutatkozott be a hibrid C-Max és a takarékos Econetic Mondeo.

Forrás: Opel
Európában is bemutatkozott az Ampera

A japánoknál fontos újdonság a Toyota Prius+ európai bemutatkozása: a népszerű hibrid autó egyterű változata hét ülést kapott, és már lítium-ion akkumulátorok tárolják az energiát. Emellett a Toyota megmutatta a Yaris hibridet is, valamint a teljesen elektromos IQ is megérkezett, tehát továbbra is Toyota a legerősebb a zöld autók piacán.

A Mazdánál új technológiai korszakot jelentettek be: a Skyactiv motorok, váltók, karosszériák és futóművek egyszerre javítják az autó viselkedését, menettulajdonságait és a fogyasztást. Az első ilyen modell a Minagi tanulmányautó, amely várhatóan még az idén CX-5-ként be is mutatkozik Európában. A Mitsubishi a Colt jövő kisautó-koncepcióját vitte Genfbe, a Honda az Accord modellfrissítésre koncentrált.


A Skoda lecserélte logóját, az új tanulmány a következő Octavia formavilágát is előre vetítheti

A Nissan a Leaf díjai mellett új elektromos sportautó-tanulmányára fókuszál, de bemutatták a 2011-es GT-R-t, a Micra új kompresszoros változatát. Az érdekességek között ott a hibrid Infiniti Etherea, amely merész irányból közelíti meg a kompakt prémiumkategóriát. Kupés tetővonalú crossover karosszériát kapott, az oldalsó ajtók egymással szemben nyílnak, a B oszlop eltűnik. Még nem volt elsőkerék-hajtású Infiniti, ez most annak készül. Az elektrohidraulikus kormányzás "drive-by-wire" rendszerű, azaz nincs mechanikus kapcsolat a kerék és a volán között.

A Nissanhoz tartozó Renault-nál is inkább a tanulmányok domináltak: a Captur egy szabadidő-autó, az R-Space a Scénic előfutára lehet. Emellett a már ismert, teljesen elektromos Twizy ára is kiderült, nagyjából kétmillió forint lesz.

Forrás: Rolls-Royce
Már a Rolls-Royce is eljutott oda, hogy konnektorról tölhető prototípust mutat be

Az idei autószalonon is feltámadt egy már rég elfeledett márka: a De Tomaso a hetvenes, nyolcvanas években érte el legnagyobb sikereit, 2004-ben teljesen eltűntek a gyártók sorából. Most az enyhén szabadidő-autós beütésű Deauville-lel próbálnak betörni a német elitmárkák közé, leginkább a BMW 5-ös GT vetélytársa lehet.

Azt pedig, hogy a környezetbarát technológiák már a legnemesebb autókat is elérik, a Rolls-Royce bizonyítja: a konnektorról tölthető Phantom akár kétszáz kilométert is meg tud tenni egy feltöltéssel.