Háromdimenziós kijelzők a jövő BMW-iben

Vágólapra másolva!
A Vision ConnectedDrive a jövő BMW-inek technikáját és formáját vetíti elő.
Vágólapra másolva!

Forrás: BMW

A BMW vezető formatervezője, Adrian van Hooydonk nem csinált titkot abból a Vision ConnectedDrive genfi leleplezésénél, hogy ez a futurisztikus formájú autó vetíti előre a jövő BMW-inek formavilágát. A kétüléses kis roadster stílusából kiindulva karakteres cápaorra és szélesre húzott BMW-vesékre kell felkészülni a közeljövőben, talán már a hamarosan bemutatkozó hármas széria is örököl valamit a Vision ConnectedDrive formai megoldásaiból.

Forrás: BMW

A nyitott tetős tanulmány nem csupán a stílusával mutat előre, hanem a technikai megoldásaival is, ám itt nem a hajtásláncra kell gondolni - arra ott a Vision EfficientDynamics -, hanem a vezetőt körülvevő és segítő berendezésekre. A szélvédőre vetített háromdimenziós kijelzőre a legbüszkébb a BMW, ami nem is csoda, hiszen ez a megoldás messze túlmutat a jelenleg ismert és alkalmazott megoldásokon. A BMW sajtóanyaga szerint az új kijelző "az információk és szimbólumok háromdimenziós megjelenítésével a környezet valós képét virtuális tartalommal egészíti ki". Ez a megoldás különösen a navigáció használatánál lehet látványos, a hiszen a rendszer a navigációs útvonalvezetés jeleit pontosan ott jeleníti meg, ahol mondjuk egy lekanyarodás helye az éppen aktuális látómezőben szerepel.

Forrás: BMW

Ugyancsak jövőbemutató megoldás a szabadon programozható műszerfal, amely szintén három dimenzióban jeleníti meg az adatokat, a pillanatnyi menethelyzet függvényében emelhetők ki, illetve helyezhetők háttérbe az adatok és az autó különböző funkciói, kezelőszervei. Természetesen nem csupán a vezető, hanem az utas is kapott egy csomó játékszert: az anyósülés előtt is egy hatalmas képernyő kapott helyet, amelyen akár internetzhetünk is, letöltve például adatokat és információkat az aktuális úti célról. A forgalom és a környezet eseményeinek nyomon követését a fényszórókba és a hátsó lámpatestekbe épített érzékelők segítik, a külvilág számára pedig a külső visszapillantó tükrök helyére épített antennák sugározzák ki az információkat, illetve látják el a navigációs rendszert adatokkal.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wOKZOBXDqM5uyrBb


További hírek, képgalériák, videók a genfi újdonságokról a címkeoldalon és a zöldautó-blogon.