Magyar gyártású elektromos miniautó

Vágólapra másolva!
Genfben mutatkozott be a Micron. Az elektromos miniautót egy francia cég megbízásából magyar mérnökök terveztek és építettek.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon, öt hónap leforgása alatt készült Micron nevű jármű olyan egyszerű, tiszta és gazdaságos városi jármű, amely őszinte és praktikus választ ad a nagy forgalmú városok környezeti problémájára. A csökkentett teljesítményű változat akár 16 éves kortól vezethető jogosítvány nélkül, a teljes értékű változatot pedig két darab, egyenként 7,5 kW-os kerékagymotor hajtja, ami a 350 kilogrammos összsúlyhoz képest nagyon dinamikus mozgást tesz lehetővé a gyártók állítása szerint.

Fotó: Marcali Gábor
Fotó: Marcali Gábor

Az 1 méter széles, 1,4 méter magas és 2,1 méter hosszú autó már a formája miatt is kitűnik a tömegből, de egyediségét a napfénytető, a felfelé nyíló ajtók és az egyedi ülés is tovább fokozza. A felhasználói igényekhez igazodva többféle kapacitású, lítium akkumulátorcsomaggal rendelkező elektromos autó hatótávolsága városi használatban 80-150 km, és szabványos 16A-es konnektorból 3-6 óra alatt feltölthető. A francia megrendelő tervei szerint 2012 júniusától már a kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a két négyzetméternyi szabadságot ígérő városi kisautó.